Petreceți un Paște tradițional în Transilvania

   Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar fiecare zonă a țării are propriile tradiții și obiceiuri legate de acest moment al anului, care se transmit din generație în generație. Vopsirea ouălor, ceremonialul din Vinerea Mare și tăierea mielului sunt obiceiuri respectate de către toți românii, însă există și tradiții care variază în funcție de zonele țării. Zona Transilvaniei fiind un adevărat creuzet cultural, este cu atât mai interesant de observat tradițiile respectate cu ocazia Învierii Domnului, aceste fiind mult influențate și de populația sașă și maghiară. Locuitorii Transilvaniei, mai ales cei de la sate, țineau cu strictețe cele 40 de zile de post premergătoare Învierii Domnului, petrecând săptămâna Mare în pietate. În această perioadă oamenii se îngrijeau de cultivatul terenurilor agricole, își văruiau locuințele și își făceau ordine în gospodărie. În Vinerea Mare se ținea post negru, nu se cosea, nu se cocea pâine, crezându-se că cei care nu țineau cont de aceste tradiții riscau să orbească. În Miercurea, Joia și Vinerea Mare, gospodinele din Transilvania pregăteau mielul, ouăle și pasca. În unele zone din Transilvania se pregăteau și pupurei, pâinici cu multă drojdie, care erau date de pomană pentru sufletul morților. La morminte se duceau mâțișori, crenguțe îmbobocite de salcie. În Joia Mare trasilvăneni se îngrijeau de mormintele răposaților și dădeau de pomană. Vinerea Mare era cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor, zi în care credincioșii mergeau la biserică pentru a trece pe sub aer, care reprezintă momântul lui Iisus Hristos. În ultimele zile din Săptămâna Mare credincioșii se împacau unii cu alții și se împărtășeau. 

 Transilvania Bran poza

   În Sâmbăta Mare există obiceiul ca băieții să împodobească brazi cu panglici colorate, la lăsare serii aceștia fiind lăsați în curțile fetelor aflate la vârsta căsătoriei. Un alt obicei răspândit în rândul tinerilor din Transilvania este stropitul fetelor. Se crede că acest obicei a fost adus de către sașii din Sibiu încă din Evul Mediu, iar apoi s-a răspândit în comunitățile catolice și reformate din Ardeal. Se crede că fetele stropite vor avea noroc pe toată durata anului. Dacă în trecut acestea erau stropite cu apă, obiceiul s-a schimbat, acum fiind stropite cu parfum.
   Tradiția vopsirii ouălelor este și ea păstrată cu sfințenie, deși cu trecerea timpului acesta a fost adaptată vremurilor moderne. Dacă în trecut gospodinele vopseau oălele doar în roșu și foloseau vopseluri naturale, în prezent, ouălele de pe masa de Paște sunt multicolore. În legătură cu tradiția vopsirii ouălelor de Paște, în cultura românească circulă mai multe variante, însă cea mai răspândită este aceea conform căreia Maica Domnului a așezat un coș cu ouă sub crucea pe care era răstignit Iisus Hristos, iar ouălele au fost înroșite de sângelui Lui. Ouălele roșii sunt ciocnite la masa de Paște, după un anumit ritual: persoana mai în vârstă este cea care ciocnește, iar persoana mai tânără ține oul, în timpul acesta se rostește „Hristos a Înviat” și se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Masa din prima zi de Paște este un prilej pentru reuniunea familiei, pe masă fiind așezate ouă roșii, pască, drob, friptură de miel și alte preparate. Se mai obișnuiește și astăzi ca în prima zi de Paște credincioșii să se spele pe față cu apă în care se pune un bănuț și un ou roșu. Câteva tradiții interesante se respectă și la masa de Paște. Astfel, se spune că cei care mănâncă miel nu trebuie să arunce resturile la câini, ci trebuie să le îngroape sub un măr. Nici cojile de ouă nu se aruncă la întâmplare, ci se dau pe apă, de unde se duc pe "Apa Sâmbetei", ajungând în cele din urmă în "Țara Blajinilor". Cei care merg la biserică trebuie să-și pună un ou roșu în sân, pentru a fi tot anul roșii în obraji, corespondent al sănătății fizice. Fetele respectă acest obicei pentru a avea parte de câți mai mulți pețitori.

 Transilvania Bran poza

Comuna Rimetea - o adevărată bijuterie a Transilvaniei

 Rimetea este o adevărată bijuterie a Transilvaniei, fiind una dintre cele mai frumoase așezări din zonă, atât în ceea ce privește peisajele, cât și construcțiile de pe cuprinsul său. Acestea sunt remarcabil conservate, motiv pentru care comuna Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Noastră de către Comisia Europeană pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Material. Rimetea a câștigat acest premiu în anul 1999, după eforturile susținute de către localnici și mai multe ONG-uri pentru a restaura 138 de case secuiești. În anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat comuna Rimetea drept zonă arhitecturală protejată. Per total, Rimetea se mândrește cu peste 200 de clădiri tradiționale (locuințe, ateliere și alte acareturi). Acestea au fost construite între secolele XVII-XIX. Cea mai veche așezare din Rimetea este casa unui miner, care datează din 1668. 

Citeste mai mult.

Atracții turistice Transilvania: Castelul de Lut Valea Zânelor

 Povestea acestui loc parcă desprins din basme numit Castelul de Lut Valea Zânelor a luat naștere în anul 2004, când Răzvan și Gabriela au lăsat în urmă tumultul orașului și s-au gândit să pună bazele unui loc care să fie în perfectă armonie cu natura.  Inițial locul a fost numit Casa Naturală de Poveste, treptat dezvoltându-se și astfel luând naștere locul unic în România pe care îl poate vizita orice turism care ajunge în comuna Porumbacu de Sus

Citeste mai mult.

Crăciun de vis în Transilvania

 Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători de peste an, totodată fiind și perioada anului care ne face să ne dorim să fim mai buni, ne amintește de copilărie și de cei dragi. În legătură cu Nașterea Domnului, poporul român a păstrat timp de veacuri anumite tradiții, care se respectă cu sfințenie până în ziua de astăzi.

Citeste mai mult.

Cetatea Alba Carolina - simbolul orașului Alba Iulia

Orașul Alba Iulia este situat la o distanță de 340 de kilometri de București, fiind amplasat la o altitudine de 270 de metri. Municipiul Alba-Iulia este mărginit de văile râurilor Ampoi, Sebeș, de crestele munților Apuseni și de Podișul Transilvaniei. Orașul Alba Iulia are o semnificație extrem de mare pentru statul român, fiind prima capitală a celor trei provincii românești, sub conducerea lui Sigismund Báthory, precum și sub conducerea lui Mihai Viteazul.

Citeste mai mult.

Sighișoara - un oraș ce și-a păstrat până astăzi farmecul medieval

 Cetatea Sighișoara este considerată drept cea mai întinsă cetate europeană, care a fost locuită fără întrerupere pentru 2000 de ani. De asemenea, Cetatea Sighișoara este una dintre cele mai bine conservate cetăți de pe teritoriul Transilvaniei, reprezentând cel mai atrăgător ansamblu medieval de pe cuprinsul României, motiv pentru care în anul 1999 a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Citeste mai mult.

Târgu Mureș - cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului

Deși poate la prima vedere nu pare, orașul Târgu Mureș se bucură de numeroase obiective turistice, turiștii putând vizita atracții de natură istorică, clădirii cu arhitectură impresionantă și lăcașuri de cult cu sute de ani vechime.

Citeste mai mult.

Cluj-Napoca: istoric și dezvoltare

Cluj-Napoca este reședința județului Cluj, fiind unul dintre cele mai frumoase și mai dezvoltate orașe ale României. La recensământul efectuat în anul 2011, orașul se situa pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de locuitori, numărând 324.576 locuitori. Cluj-Napoca este situat la 458 kilometri de București, la 460 de kilometri de Budapesta și la 464 kilometri de Belgrad.

Citeste mai mult.

Hoteluri cu piscină interioară și/sau Spa din Cluj-Napoca

  Indiferent că vă deplasați în interes de serviciu sau că doriți doar să vă bucurați de câteva zile minunate în Cluj-Napoca, existența piscinei interioare și facilitățile Spa vor face ca șederea dumneavoastră în acest oraș să fie mult mai plăcută și relaxantă. 

Citeste mai mult.

Petreceți un Crăciun de poveste în Sibiu

Sibiul este un oraș deosebit de frumos, iar perioada Sărbătorilor de Iarnă este cea mai potrivită pentru a vă bucura de un sejur minunat, în această perioadă putând vizita celebrul Târg de Crăciun, al cărui frumusețe atrage turiști din toate colțurile țării și nu numai.

Citeste mai mult.

Hoteluri din Transilvania care dispun de piscină și centru SPA

Regiunea Transilvania este o destinație de vacanță minunată, unde veți putea vizita o multitudine de obiective turistice. Turiștii nu-și doresc doar să viziteze zone interesante, ci doresc și să se bucure de confort și diverse facilități. Ținând cont de acest aspect, ne-am gândit că a fi interesant să întocmim o listă cu cele mai populare unități de cazare care beneficiază de piscine și centre SPA. 

Citeste mai mult.

Câteva dintre cele mai frumoase și autentice atracții ale Transilvaniei

Regiunea Transilvania ocupă 102.000 kilometri pătrați din totalul de 230.000 kilometri pătrați ai României, deci, aproape o jumătate din teritoriul țării. De-a lungul secolelor, Transilvania a fost un creuzet în cadrul căruia s-au amestecat diferite culturi, fiecare cu tradițiile și specificul ei.

Citeste mai mult.

Biserica Neagră din Brașov, cea mai reprezentativă construcție în stil gotic de pe teritoriul României

Biserica Neagră este un adevărat simbol al orașului Brașov, situându-se printre cele vizitate obiective turistice ale orașului. Aceasta este situată în centrul orașului Brașov, aparținând comunității evanghelice luterane din oraș.

Citeste mai mult.