Important de menționat este faptul că Eforie Sud este prima stațiune de pe litoralul românesc, bazele sale fiind puse de către Ioan Movilă. Boierul moldovean, asemenea tuturor membrilor înaltei societăți a secolului al XIX-lea, petrecea cea mai mare parte din an în străinătate, anotimpul cald fiind destinat curelor în stațiunile europene. Reîntors în țară, acesta s-a gândit să exploateze nămolul de Techirghiol și rezele solare marine. Locuitorii din zonă avea cunoștință despre valoarea curativă a nămolului și a apei sărate din stațiune, medicii militari trătând aici soldații români răniți în timpul Războiului de Independență, 1877. Dispunând de o moșie pe litoral, Movilă a apelat la doctori și chimiiști austrieci, care au analizat proprietățile apei și a nămolului. În mod evident persoanele care veneau la cură în stațiune necesitau un spațiu de cazare, astfel, în anul 1899, în stațiune era construit primul hotel și anume Hotel Movilă, după numele celui care a gândit înființarea stațiunii. Din aceeași perioadă datează și Băile Movilă, băile dispuse pe malul Lacului Techirghiol, apoi luând naștere stațiunea Movilă-Techirghiol, care în anul 1912 devenea în mod oficial stațiunea balneoclimaterică. În secolul al XX-lea, Movilă a dus o amplă campanie de promovare a stațiunii atât în țară, cât și peste hotare. Boierul decide apoi să-și parceleze moșia, pentru a putea pune astfel terenul la vânzare, în scopul construirii de vile de vacanță și hoteluri. Între anii 1903-1906, în Eforie Sud se înalță zeci de vile și hoteluri, printre cele mai cunoscute situându-se vila Cleopatra, vila Colonel Negrea, vila Călinescu, vila Predescu, vila Flora și altele.
În
anul 1909, Eforia Spitalelor din București înființează în stațiune un sanatoriu
în care erau tratați copiii bolnavi de tuberculoză. Mai apoi, pentru a
consolida terenul nisipos și pentru a asigura un spațiu recreativ turiștilor,
în stațiune se organizează un parc cu floră montană. Stațiunea s-a dezvoltat
vertiginos în perioada interbelică, timp în care a fost numită Carmen Sylva,
după pseudonimul literal al reginei Elisabeta, și Vasile Roaită. În anul 1938,
stațiunea Eforie Sud putea găzdui până la 20.000 turiști anual. În anul 1962,
denumirea stațiunii a fost iarăși schimbată, ajungându-se la denumirea actuală.
Plaja stațiunii măsoară 2 kilometri lungime și nu este foarte ofertantă în ceea ce privește lățimea sa. În unele porțiuni, plaja este destul de îngustă, la îngustarea sa contribuind eroziunile permanente. Plaja este mărginită de o faleză înaltă, accesul spre nisip făcându-se prin intermediul unor scări. Nici faleza nu a fost ferită din calea eroziunilor, părți din ea fiind distruse în nenumărate rânduri.
Stațiunea Eforie Sud este potrivită atât pentru turiștii care doresc să se relaxeze pe litoral Mării Negre, cât și pentru cei care doresc să-și recupereze sănătatea prin intermediul aerohelioterapie și talasoterapie. În baza de tratament de pe balul Lacului Techirghiol, turiștii se pot bucura de împachetări cu nămol și băi terapeutice. În stațiunea Eforie Sud se pot trata sau ameliora diverse afecțiuni, precum afecțiunile reumatismale, problemele dermatologice, problemele tiroidiene, limfatice, anemiile, rahitismul, oboseala cronică, problemele postoperatorii și altele.
Stațiunea oferă posibilități de petrecere a timpului liber și turiștilor perfect sănătoși, care doresc doar să se bucure de un concediu plăcut și relaxant. De-a lungul falezei sunt dispuse numeroase restaurante, terase și cafenele. La acestea se adaugă multiplele magazine în cadrul cărora se comercializează accesorii de plajă, suveniruri, haine și încălțăminte de sezon. În centrul stațiunii, turiștii vor descoperi un centru comercial, astfel încât nu există nici un fel de probleme în ceea ce privește achiziționarea de obiecte de strictă necesitate. Dacă doriți ca pe durata concediului să vă bucurați de cât mai multe activități, atunci aveți ocazia de a cumpărata bilete la spectacolele organizate în cadrul Teatrului de Vară. Turiștii care își petrec concediu alături de cei mici cu siguranță vor petrece clipe încărcate de distracție în cadrul parcului de distracții din stațiune. Turiștii tineri și dornici de distracție își pot petrece nopțile în Clubul The One.
Hotelurile cu piscină exterioară sunt întotdeauna cea mai bună alegere, astfel având mai multe opțiuni unde să vă petreceți timpul. În stațiunea Eforie Sud, turiștii vor descoperi un hotel de cinci stele care să le ofere acces la piscină în aer liber și mai multe hoteluri cotate cu trei stele.
Citeste mai mult.