Mangalia - stațiunea în care curele se combină cu relaxarea
În anul 1930, Mangalia își câștiga statutul de stațiune balneoclimaterică. După căderea regimului comunist, autoritățile române au demarat multiple proiecte ce aveau drept scop final dezvoltarea și popularizarea stațiunii Mangalia. În cadrul acestui proiect s-au organizat mai multe evenimente, printre care Festivalul Callatis, Festivalul Zile și Nopți de Literatură și Gala Tânărului Actor. În prezent, Mangalia este un oraș cochet, care nu încetează să-și dezvolte infrastructura. În ultimele decenii, Mangalia s-a făcut remarcată în rândul stațiunilor balneoclimaterice. În acest sens, un rol precumpănitor l-a jucat existența izvoarelor mezotermale sulfuroase care sunt utilizate în tratamente pentru ameliorarea problemelor osoase, precum și în cadrul tratamentelor de recuperare, necesare după fracturi și intervenții chirurgicale. Stațiunea Mangalia nu se adresează doar turiștilor care vor să beneficieze de cure, ci oferă numeroase opțiuni de petrecere a timpului și turiștilor care pur și simplu aleg să-și petreacă sejurul estival aici. Aceștia din urmă vor putea să-și petreacă timpul pe plajă, să înoate, să practice sporturi nautice, să viziteze muzeele din oraș, cetățile istorice și monumentele culturale. La acestea se adaugă distracțiile acvatice, numeroasele spectacole și festivaluri, care vor face din șederea dumneavoastră în Mamaia o experiență cât mai animată.
În cadrul curelor
naturale la care se supun o parte din vizitatorii stațiunii Mamaia se
utilizează apa Mării Negre, apele minerale sulfuroase mezotermale, care au
temperaturi între 21 și 28 grade Celsius și sunt extrase de la izvoarele din
nordul stațiunii, nămolul sulfuros de turbă, bogat în minerale, clima marină bogată
în aerosoli marini, precum și radiația solară.
Toate acestea contribuie la revigorarea organismului și la tratarea unor
afecțiuni, precum: afecțiuni reumatice, boli degenerative, probleme ale
sistemului nervos periferic, afecțiuni ginecologice, dermatologice,
cardiovasculare, probleme respiratorii, endocrine și altele. Stațiunea Mangalia beneficiază de două baze
de tratament moderne, situate în cadrul Hotel Mangalia și a Sanatoriului Mangalia.
Baza de tratament a Hotelului Mangalia dispune de patru bazine cu apă
sulfuroasă pentru kinetoterapie, bazine cu apă încălzită, instalații pentru
electroterapie, două secții destinate practicării de hidroterapie, o secție
pentru pneumoterapie, centre de masaj, săli de gimnastică medicală, cabinete de
geriatrie, laboratoare de analize și centre de acupunctură.
După cum am mai menționat, stațiunea Mangalia este o destinație potrivită și pentru turiștii care pur și simplu doresc să se bucure de plajă, soare și apa mării. Plaja din stațiunea Mangalia este mărginită în nord de plaja din Saturn, iar în sud de digul portului Mangalia. Lățimea sa variază, cea mai mare lățime înregistrându-se în centrul stațiunii, unde măsoară în jur de 120 metri. Este acoperită cu nisip fin și este mărginită de o faleză înaltă, unde seara turiștii ies la promenadă. Anumite segmente ale plajei sunt amenajate, astfel încât turiștii au acces la șezlonguri și umbrele. Pentru siguranța turiștilor, plaja este supravegheată de către salvamari.
Stațiunea Mangalia nu oferă unități de cazare de lux așa cum vor descoperi turiștii care optează pentru stațiunea Mamaia. Cu toate acestea, vor avea la dispoziție un hotel de cinci stele, Hotel New Belvedere, mai multe hoteluri de patru stele, precum Hotel Mera Brise, Hotel Msr Port și Hotel Marailis. Restul hotelurilor sunt cotate cu trei și două stele. În ceea ce privește localurile în care se poate servi masa, în stațiunea Mangalia turiștii vor descoperi numeroase restaurante, terase, pizzerii, cafenele și fastfood-uri.