Biserica Neagră din Brașov, cea mai reprezentativă construcție în stil gotic de pe teritoriul României

    Biserica Neagră este un adevărat simbol al orașului Brașov, situându-se printre cele vizitate obiective turistice ale orașului. Aceasta este situată în centrul orașului Brașov, aparținând comunității evanghelice luterane din oraș. Biserica a fost construită pe locul unei biserici romanice, care în anul 1241 a fost distrusă de invazia tătarilor. Lucrările de construcție ale Bisericii Negre au debutat în anul 1383, în perioada în care Brașovul era cel mai important centru comercial și industrial din Transilvania. Din cauza invaziilor ortomane, în anul 1421, construcția lăcașului de cult a fost sistată, brașovenii concentrându-se pe construirea fortificațiilor, lucrările fiind finalizate în anul 1477. În anul 1514, bisericii i s-a adăugat un ceas și un clopote. Inițial biserica a fost una romano-catolică, având hramul Sfânta Maria. Dovadă a acestui lucru stă fresca Mariei din hala porții sudice. În secolul al XVI-lea Biserica Catolică s-a confruntat cu o mișcare de reformă cunoscută drept Reforma Protestantă, la jumătatea secolului al XVI-lea reforma s-a răspândit și în Transilvania, grație umanistului Johannes Honterus. Prin urmare, în 1542, se celebra prima ceremonie lutherană în Biserica Neagră, în aceeași perioadă fiind îndepărtate și altarele secundare. După Reforma Protestantă, lăcașul de cult a fost cunoscut sub numele de „Biserica Mare”. Pe durata secolelor XVI-XVII, biserica a fost victima mai multor cutremure, motiv pentru care la jumătatea secolului al XVII-lea a avut nevoie de lucrări de restaurare. În data de 21 aprilie 1689, un mare incendiu a cuprins biserica, afectând acoperișul lăcașului de cult și mobilierul din interior. Deoarece incendiu a înnegrit zidurile bisericii, aceasta a fost numită popular Biserica Neagră, denumirea fiind acceptată oficial abia în secolul al XIX-lea.

 Transilvania Sovata poza

  După incendiu, au avut loc numeroase lucrări de renovare, lăcașul de cult căpătând un aspect baroc. Bisericii i-au fost dispuse și o serie de galerii, deoarece numărul de enoriași era tot mai mare. La refacerea bisericii s-a apelat la arhitecți și meșteri din Danzing, deoarece meșterii locali nu știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Amplele lucrări de refacere au fost finalizate în anul 1772. Între anii  1836-1839, pe galeria vestică s-a înălțat o orgă de dimensiuni imense, cea mai mare orgă mecanică din spațiu românesc. Aceasta a fost inaugurată la 17 aprilie 1839, oraganist fiind Carl August Buchholz. Orga a fost restaurată în perioada 1997-2001, cele 3993 tuburi fiind demontate și restaurate. Biserica Neagră este un lăcaș de cult impunător, fiind cel mai mare edificiu gotic din sud-estul Europei. Aceasta măsoară 89 metri în lungime și 38 de metri lățime, lăcașul de cult având un efectiv de 5000 de persoane. Biserica Neagră este o biserică de tip hală, reprezentativă pentru goticul târziu, fiind compartimentată cu turn, naos și cor. Biserica Neagră nu impresionează doar prin dimensiunile sale, ci trebuie menționat că aici se situează cel mai mare clopot de pe teritoriul României, care cântărește nu mai puțin de 6 tone.

 Transilvania Sovata poza

  De asemenea, în cadrul bisericii se află a doua cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, după colecția muzeului Topkapî din Istanbul. Covoarele datează din secolele XV-XVI, acestea oferind un plus de culoare lăcașului de cult. În trecut, covoarele erau folosite în scop decorativ, fiind, de asemenea, un simbol al statului în instituțiile oficiale și în biserică, prin intermediul acestora decorându-se stranele și locurile rezervate conducătorilor breslelor. Pentru a încăpea în strane, covoarele orientale erau tăiate pe lungime. Se crede că s-a apelat la decorul prin intermediul covoarelor orientale, tocmai pentru că Reforma se împotrivea reprezentărilor iconografice, iar spațiu ar fi rămas astfel prea auster. Conform unui inventar din anul 1830, Biserica Neagră avea în posesie un număr de 39 de covoare, urmând ca spre sfârșitul secolului numărul de covoare să crească la 110. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Consiliul Bisericesc l-a însărcinat pe profesorul de arte E. Kühlbrandt să inventarieze obiectele de arte din colecția lăcașului de cult. Kühlbrandt s-a consultat cu profesorul A. Riedl, expert în ceea ce privește covoarele orientale, acesta din urmă sugerând ca aceste covoare să fie mai bine depozitate, astfel încât să nu se deterioreze. Astfel, cele 156 de exemplare de covoarele au fost spălate pentru prima dată și restaurate. Covoarele sunt confecționate din lână și sunt colorate cu vopseluri naturale, fapt ce le face extrem de sensibile la factori externi. Din acest motiv cea mai mare partea a covoarelor sunt depozitate într-un loc special, lipsit de lumină și umiditate.  Vizitatorii Bisericii Negre vor putea admira mai multe obiecte de artă, printre care: o cristelniță din anul 1472; pictura murală a Sfintei Maria, pictată în anul 1476; stranele, construite în secolele XVI- XIX; altarul neogotic, din 1866; precum și câteva piese din aur și pietre funerare ale unor personalități brașovene. În cadrul bisericii  se află și două expoziții permanente, în cadrul cărora veți afla informații noi despre istoria lăcașului de cult și despre viața reformatorului Johannes Honterus.

 Transilvania Sovata poza

Comuna Rimetea - o adevărată bijuterie a Transilvaniei

 Rimetea este o adevărată bijuterie a Transilvaniei, fiind una dintre cele mai frumoase așezări din zonă, atât în ceea ce privește peisajele, cât și construcțiile de pe cuprinsul său. Acestea sunt remarcabil conservate, motiv pentru care comuna Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Noastră de către Comisia Europeană pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Material. Rimetea a câștigat acest premiu în anul 1999, după eforturile susținute de către localnici și mai multe ONG-uri pentru a restaura 138 de case secuiești. În anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat comuna Rimetea drept zonă arhitecturală protejată. Per total, Rimetea se mândrește cu peste 200 de clădiri tradiționale (locuințe, ateliere și alte acareturi). Acestea au fost construite între secolele XVII-XIX. Cea mai veche așezare din Rimetea este casa unui miner, care datează din 1668. 

Citeste mai mult.

Atracții turistice Transilvania: Castelul de Lut Valea Zânelor

 Povestea acestui loc parcă desprins din basme numit Castelul de Lut Valea Zânelor a luat naștere în anul 2004, când Răzvan și Gabriela au lăsat în urmă tumultul orașului și s-au gândit să pună bazele unui loc care să fie în perfectă armonie cu natura.  Inițial locul a fost numit Casa Naturală de Poveste, treptat dezvoltându-se și astfel luând naștere locul unic în România pe care îl poate vizita orice turism care ajunge în comuna Porumbacu de Sus

Citeste mai mult.

Petreceți un Paște tradițional în Transilvania

   Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar fiecare zonă a țării are propriile tradiții și obiceiuri legate de acest moment al anului, care se transmit din generație în generație. Vopsirea ouălor, ceremonialul din Vinerea Mare și tăierea mielului sunt obiceiuri respectate de către toți românii, însă există și tradiții care variază în funcție de zonele țării.

Citeste mai mult.

Crăciun de vis în Transilvania

 Crăciunul este una dintre cele mai așteptate sărbători de peste an, totodată fiind și perioada anului care ne face să ne dorim să fim mai buni, ne amintește de copilărie și de cei dragi. În legătură cu Nașterea Domnului, poporul român a păstrat timp de veacuri anumite tradiții, care se respectă cu sfințenie până în ziua de astăzi.

Citeste mai mult.

Cetatea Alba Carolina - simbolul orașului Alba Iulia

Orașul Alba Iulia este situat la o distanță de 340 de kilometri de București, fiind amplasat la o altitudine de 270 de metri. Municipiul Alba-Iulia este mărginit de văile râurilor Ampoi, Sebeș, de crestele munților Apuseni și de Podișul Transilvaniei. Orașul Alba Iulia are o semnificație extrem de mare pentru statul român, fiind prima capitală a celor trei provincii românești, sub conducerea lui Sigismund Báthory, precum și sub conducerea lui Mihai Viteazul.

Citeste mai mult.

Sighișoara - un oraș ce și-a păstrat până astăzi farmecul medieval

 Cetatea Sighișoara este considerată drept cea mai întinsă cetate europeană, care a fost locuită fără întrerupere pentru 2000 de ani. De asemenea, Cetatea Sighișoara este una dintre cele mai bine conservate cetăți de pe teritoriul Transilvaniei, reprezentând cel mai atrăgător ansamblu medieval de pe cuprinsul României, motiv pentru care în anul 1999 a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Citeste mai mult.

Târgu Mureș - cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului

Deși poate la prima vedere nu pare, orașul Târgu Mureș se bucură de numeroase obiective turistice, turiștii putând vizita atracții de natură istorică, clădirii cu arhitectură impresionantă și lăcașuri de cult cu sute de ani vechime.

Citeste mai mult.

Cluj-Napoca: istoric și dezvoltare

Cluj-Napoca este reședința județului Cluj, fiind unul dintre cele mai frumoase și mai dezvoltate orașe ale României. La recensământul efectuat în anul 2011, orașul se situa pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de locuitori, numărând 324.576 locuitori. Cluj-Napoca este situat la 458 kilometri de București, la 460 de kilometri de Budapesta și la 464 kilometri de Belgrad.

Citeste mai mult.

Hoteluri cu piscină interioară și/sau Spa din Cluj-Napoca

  Indiferent că vă deplasați în interes de serviciu sau că doriți doar să vă bucurați de câteva zile minunate în Cluj-Napoca, existența piscinei interioare și facilitățile Spa vor face ca șederea dumneavoastră în acest oraș să fie mult mai plăcută și relaxantă. 

Citeste mai mult.

Petreceți un Crăciun de poveste în Sibiu

Sibiul este un oraș deosebit de frumos, iar perioada Sărbătorilor de Iarnă este cea mai potrivită pentru a vă bucura de un sejur minunat, în această perioadă putând vizita celebrul Târg de Crăciun, al cărui frumusețe atrage turiști din toate colțurile țării și nu numai.

Citeste mai mult.

Hoteluri din Transilvania care dispun de piscină și centru SPA

Regiunea Transilvania este o destinație de vacanță minunată, unde veți putea vizita o multitudine de obiective turistice. Turiștii nu-și doresc doar să viziteze zone interesante, ci doresc și să se bucure de confort și diverse facilități. Ținând cont de acest aspect, ne-am gândit că a fi interesant să întocmim o listă cu cele mai populare unități de cazare care beneficiază de piscine și centre SPA. 

Citeste mai mult.

Câteva dintre cele mai frumoase și autentice atracții ale Transilvaniei

Regiunea Transilvania ocupă 102.000 kilometri pătrați din totalul de 230.000 kilometri pătrați ai României, deci, aproape o jumătate din teritoriul țării. De-a lungul secolelor, Transilvania a fost un creuzet în cadrul căruia s-au amestecat diferite culturi, fiecare cu tradițiile și specificul ei.

Citeste mai mult.