Stațiunea Sovata: atracții turistice

     Stațiunea Sovata este o destinație populară în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni de tip ginecologic, afecțiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale. Curele pot fi combinate cu vizitarea obiectivelor turistice din stațiune. Stațiunea Sovata nu se bucură de prea multe atracții, însă turiștii vor putea vizita câteva lăcașuri de cult interesante din punct de vedere a istoriei și a arhitecturii. Biserica Ortodoxă "Schimbarea la Față" a fost construită între anii 1931-1932, din dorința antreprenorului Kinger din Reghin. De zidirea sa s-au ocupat meșterii  locali Vadas Ioan și Ludovic Duca. Pictura interioară a fost realizată în anul 1936, de către pictorul Aurel Ciupe. Iconostasul lăcașului de lemn este realizat din lemn de tei. Biserica a fost pictată în tehnica tempera. Biserica este realizată în totalitate din lemn, iar pe fațadă, deasupra intrării, este pictată o icoană cu hramul lăcașului de cult. Cele mai reprezentative picturi din biserică sunt: Iisus la vârsta de 12 ani în templu, Iisus la fântâna lui Iacov și Intrarea în Ierusalem. 

 Transilvania Sovata poza

       Un alt lăcaș de cult de pe teritoriul stațiunii Sovata este Biserica "Adormirea Maicii Domnului". Biserica a fost construită cu sprijinul financiar al românilor ortodocși din zonă, din stăruința președintelui Curții de Apel din Cluj, Ioan Papp, a P.S. Nicolae Ivan și a miniștrilor Alexandru Lepădatu și Aurel Vlad. Lucrările de construcție au debutat în primăvara anului 1929, iar la 4 august biserica era târnosită. În primii ani ai existenței sale aici se țineau slujbe doar în lunile de vară. În anul 1948 biserica a devenit parohială, Iulia Moldovan devenind primul preot paroh. În anul 1986 biserica a trecut printr-un proces de restaurare, ocazie cu care a fost retencuită la exterior și interior, a fost refăcut acoperișul și s-au refăcut aleile.  În anul 1990, s-a început pictarea bisericii, în tehnica fresco. Biserica a fost resființită la 14 august 1994, de către I. P. S. Andrei - Arhiepiscop de Alba Iulia. 

 Transilvania Sovata poza

       Persoanele care vor dori să se relaxeze și să viziteze cele mai interesante locuri din Sovata pot include în programul lor și o vizita a Conacului Bernády. Bernády György, de meserie farmacist, a fost primarul orașului Sovata între anii 1902-1913 și 1926-1929. În timpul mandatelor sale Sovata s-a dezvoltat în ritm vertiginos, devenind dintr-un oraș de provincie un oraș modern, ce era vizitat pentru cure de către membrii elitei. Infrastructura orașului Sovata a devenit una modernă și s-au construit noi clădiri administrative. După moartea edilului, locuința acestuia a rămas în folosința familiei sale.  În anul 1946, văduva acestuia a vândut vila unui evreu. Odată cu instaurarea regimului comunist, vila a fost confiscată, vila intrând în proprietatea Întreprinderii Balneare de Stat. Vila a fost întreținută, însă nu s-a bucurat de lucrări ample de renovare. După căderea regimului comunist, proprietarii au solicitat retrocedarea clădirii, iar până la soluționarea cazului, clădirea a rămas în paragină. Deși instanța a retrocedat vila proprietarilor de drept, aceștia au domiciliul în străinătate și nu au luat niciun fel de măsuri ca să stopeze deteriorarea vilei.

 Transilvania Sovata poza

Facilitățile oferite de către cele mai apreciate hoteluri și pensiuni din stațiunea Sovata

 Stațiunea Sovata este o destinație de vacanță potrivită pentru persoanele care își doresc să se relaxeze, dar mai ales pentru cele care se confruntă cu probleme de sănătate, aici putându-se ameliora și trata afecțiuni ginecologice, probleme locomotorii, afecțiuni respiratorii, probleme ale sistemului nervos, boli de piele și altele. Selecția de hoteluri din stațiune Sovata este este deosebit de variată, turiștii putând să aleagă dintre numeroase unități de cazare de patru, trei, două stele și o stea.

Citeste mai mult.