Câteva locuri pe care le puteți vizita în timpul sejurului în Timișoara

   Orașul Timișoara este înțesat de obiective turistice, acesta beneficiind de un patrimoniu istoric ce însumează peste 14.000 de clădiri istorice. Acest aspect situează Timișoara în topul celor mai încântătoare orașe de pe teritoriul României. În cadrul Timișoarei actualitatea se completează perfect cu istoria formând un creuzet care, an de an, atrage zeci de mii de vizitatori. Castelul Huniade, în cadrul căruia funcționează Muzeul Banatului,  este cea mai veche clădire de pe teritoriul Timișoarei, fiind construită între anii 1443-1447, de către Ioan de Hunedoara. Castelul a fost construit pe ruinele unui castel din secolul al XIV-lea, motiv pentru care, în curtea interioară a castelului, au fost descoperite segmente din fundație și din turnul donjon. Castelul Huniade a servit drept reședință domnească, însă în perioada asediului austriac asupra Timișoarei și, în special, în timpul Revoluției din 1848, a fost puternic avariat. În perioada comunistă, castelul s-a numit Complexul Muzeal Județean Timiș, în dorința acerbă de a șterge termenul istoric de Banat din denumirile oficiale. În prezent, Muzeul Banatului cuprinde 3 secții: Istorie, Arheologie și Științe ale Naturii. Pe lângă importanța colecțiilor muzeale, complexul prezintă interes și datorită istoriei sale și stilului arhitectonic. În cadrul Secției de Științe ale Naturii veți putea admira colecția de fluturi a Dr. F. König și colecția de păsări împăiate a renumitul ornitolog Dionisie Linția.

 Banat Timisoara poza

   Parcul Central Anton von Scudier a fost amenajat pe locul unui cimitir militar închis în anul 1770. Comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a ordonat ca osemintele  să fie mutate în Cimitirul Eroilor, ca apoi spațiul să fie transformat în loc de promenadă. După moartea generalului, în parc a fost dispusă o statuie a generalului, care a fost distrusă în timpului primului Război Mondial. În prezent, în parc este situat un monument al eroilor, statui ale unor personalități marcante din istoria Banatului și numeroase fântâni arteziene. În centrul vechi al orașului Timișoara veți descoperi Sinagoga din Cetate, un lăcaș de cult evreiesc, construi într-un remarcabil stil maur. În prezent, aici sunt organizate diverse recitaluri și spectacole de teatru. Înainte de a ajunge la sinagogă puteți face un popas în Piața Libertății (Piața Roșie), unde puteți admira Statuia Fecioarei Maria și a Sfântului Nepomuk. Distanța dintre Piatra Libertății și Piața Unirii este destul de mică. Piața Unirii este construită în stil baroc, primind acest nume în cinstea trupelor române care au intrat în oraș în data de 3 august 1919. În această parte a orașului Timișoara  sunt concentrate o serie de obiective turistice, precum Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Palatul Brück și fântâna cu apă minerală. În zona centrală, în apropiere de Fântâna Punctelor Cardinale, este situat Bastionul Maria Teresa, un monument cu o mare însemnătate istorică, fiind cea mai bine conservată parte a vechii cetăți a Timișoarei. Fragmente ale cetății se pot observa și în Parcul Botanic și pe calea Alexandru Ioan Cuza. În prezent acesta este folosit drept pasaj de trecere pentru pietoni și autoturisme. De asemenea, aici sunt găzduite numeroase spații comerciale, restaurante și Secția de Etnografie a Muzeului Satului, precum și două expoziții permanente ale Muzeului Banatului: „Vioara o pasiune de o viață” și „Tehnologia Informației și Comunicațiilor”.

 Banat Timisoara poza

  Iubitorii de vestigii religioase pot vizita și Biserica Romano-Catolică Millenium, situată în apropiere de Piața Traian, denumirea bisericii fiind în strânsă legătură cu celebrarea unui mileniu de la existența maghiarilor pe aceste meleaguri. Aceasta este cea mai mare biserică romano-catolică din Timișoara, având o cupolă ce măsoară 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Clădirea este construită în stil neo-romanic și neo-gotic. În imediata apropiere a bisericii se află Fabrica de Bere Timișoreana, una dintre emblemele orașului. Fabrica de bere a fost înființată în anul 1718, fiind prima astfel de fabrică de pe teritoriul României. Înființarea fabricii este legată de prințul Eugeniu de Savoia, fabrica fiind construită în scopul de a aproviziona armata austriacă cu bere și pentru a suplimenta apa potabilă din oraș. În cadrul fabricii funcționează și un muzeu, unde veți putea admira diverse utilaje, instalații tehnologice, materiale publicitare, fotografii și o sală de proiecție, unde sunt expuse evenimente semnificative din istoria fabricii. După vizitarea fabricii, vă puteți îndrepta către Restaurantul La Fabrica, un local în stil medieval, unde vă puteți bucura de preparate bănățene și, bineînțeles, de bere. Pentru relaxare în zilele cu soare, puteți vizita Parcul Rozelor. Acesta este amplasat în zona centrală, în apropierea râului Bega. Acest parc a contribuit în mod semnificativ ca orașul să fie renumit pentru parcurile și trandafirii săi. Parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1939, însă, de-a lungul timpului, atât denumirea cât și aspectul parcului s-au schimbat continuu. Cu toate acestea, un element a rămas constant, anume cele 1200 de specii de trandafiri care înfrumusețează acest parc. În interiorul parcului a fost amplasat un amfiteatru, pe a cărui scenă se desfășoară diverse festivaluri, precum: StudentFest, Festivalul Inimilor, Festivalul de Operă și Operetă și Ruga Timișoarei. Plimbarea poate continua de-a lungul malurilor râului Bega sau puteți închiria o bărcuță pentru plimbări pe râu.

 Banat Timisoara poza

  Dacă sunteți dispuși să vă îndepărtați puțin de oraș veți putea vizita Muzeul Satului din Timișoara. Acest muzeu este amplasat în extremitatea nordică a orașului Timișoara și vă veți simți de parcă veți călători în trecut. Muzeul se întinde pe o suprafață de 17 hectare, pe cuprinsul cărora veți descoperi pomi seculari, un lac, în mijlocul căruia tronează o insulă și un pavilion de lemn. Intrarea în parc se face prin intermediul unei porți tradiționale din lemn. Muzeul satului se compune dintr-o biserică, o școală, o primărie, un birt, străzi tradiționale și locuințe vechi bănățene. Fiecare element este însoțit și de panouri explicative, astfel încât veți putea afla lucruri interesante despre bănățenii de acum câteva secole. Veți putea vizita și interiorul locuințelor din sat, aici putând admira țesături populare tradiționale, roți de tors, războaie de țesut, roți de olărit, vase ceramice  folosite în gospodărie, piese de mobilier și altele. Pentru o mai bună înțelegere a specificului acestui muzeu puteți apela la un ghid turistic. În incinta muzeului este amplasat și un magazin de unde puteți achiziționa obiecte artizanale și suveniruri. Periodic, aici se organizează diferite expoziții tematice, târguri de artizanat festivaluri și concerte folclorice.

   Pe teritoriul orașului veți putea vizita și alte muzee. Muzeul de artă este situat în Palatul Baroc din Piața Unirii. În cadrul muzeului veți putea admira o colecție de 90 de piese ce au aparținut pictorului Corneliu Baba. De asemenea, muzeul are organizate colecții de artă contemporană, decorativă și europeană. În Timișoara funcționează și un muzeu dedicat Consumatorului Comunist. Acesta este un altfel de muzeu, care, cel puțin, turiștilor mai în vârstă le va stârni anumite nostalgii. Muzeul este situat la subsolul Barului Scârț. Muzeul este în sine un apartament specific perioadei comuniste. Apartamentul arată de parcă locuitorii săi s-ar putea întoarce în orice moment, în chiuveta din bucătărie sunt vase, iar caietele copiilor îi așteaptă să-și continue lecțiile. Veți putea admira și un televizor, pe care tronează celebrul pește din sticlă. Puteți cotrobăi în voie pentru a descoperi toate exponatele din sertarele învechite, precum: carioci, acuarele, păpuși și diverse nimicuri adunate de inițiatorii acestui proiect.

 Banat Timisoara poza

Locuri instagramabile din Timișoara

Nu putem spune că Timișoara este cel mai instagramabil oraș, dar asta nu înseamnă că pe cuprinsul său nu veți descoperi câteva locuri extrem de fotogenice. Timișoara poate fi fotografiată în orice perioadă a anului, însă este cu atât mai fermecătoare în timpul primăverii. 

Citeste mai mult.

Cele mai apreciate unități de cazare de pe cuprinsul orașului Timișoara

Indiferent că vă aflați în Timișoara pentru a descoperi orașul, care are foarte multe de oferit, fie că vă aflați într-o călătorie în interes de afaceri, cu siguranță aveți anumite preferințe în ceea ce privește unitățile de cazare. Online-ul este o parte importantă a vieții noastre, motiv pentru care majoritatea turiștilor își doresc, în principal, să aibă acces gratuit la WiFi. Apoi, situându-se facilități  precum restaurante, baruri, centre fitness și centre spa. 

Citeste mai mult.

Cele mai populare restaurante, baruri și cluburi din Timișoara

Timișoara este un oraș înțesat de studenți, tineri și cu chef de distracție, iar aceștia fac ca viața de noapte a orașului să fie vibrantă. Turiștii care vizitează „orașul de pe Bega” vor putea alege dintr-o multitudine de cluburi, baruri și terase, care se evidențiază datorită muzicii bune și a atmosferei incendiare, nu e de mirare că orașul atrage mii de turiști în fiecare lună a anului.

Citeste mai mult.