Maramureșul este un tărâm de vis, caracterizat de peisaje dintre cele mai frumoase, tradiții conservate și transmise din generație în generație, căsuțe de lemn, bisericuțe în care oamenii se simt în comuniune cu Dumnezeu și multe altele. Turiștii care plănuiesc să petreacă un sejur în această zonă a României au la îndemână multiple posibilități de petrecere a timpului liber, putând să se antreneze în drumeții sau doar să facă plimbări în timpul cărora să descopere frumusețea autentică a tărâmului maramureșean. O drumeție către Creasta Cocoșului vă va revigora, vă va relaxa și vă va face să vă descotorosiți de stresul cotidian. Pădurile istorice ale Maramureșului sunt tărâmuri fabuloase, iar piesajele de pe creastă cu siguranță vă vor uimi prin frumusețea lor. Traseul este unul accesibil, astfel că nu trebuie să vă faceți griji din acest punct de vedere. Puteți pur și simplu să vă plimbați pe ulițele satului sau să vă aventurați pe un traseu montan provocator. Oricare ar fi alegerea dumneavoastră, veți avea șansa de a descoperi dealuri înverzite, pășuni străbătute de pâraie cristaline, câmpii și lanțuri montane. În timpul anotimpului cald, turiștii pot descoperi Maramureșul și prin intermediul plimbărilor cu bicicleta. Astfel, vor putea străbate diferite sate, vor putea să se bucure de peisaje dintre cele mai frumoase, în timp ce fac și mișcare, care știm cu toți cât este de benefică pentru sănătate. Cicliștii mai experimentați se pot aventura pe traseele montane. Amatorii de senzații tari pot practica și rafting, rapel și astfel de activități. Maramureșul este o destinație pe care o puteți vizita indiferent de perioada anului, dacă primăvara și vara vă puteți bucura de plimbări și drumeții, în timpul iernii principalele activități de recreere sunt schiatul și sporturile de iarnă. În regiunea Maramureș există pârtii de schi cu diferite grade de dificultate, acestea fiind situate în Borșa, Mogoșa, Cavnic, Izvoare, Șuior și Baia Borșa. Dacă iubiți animalele și doriți să petreceți timp în compania lor, puteți vizita Centrul de Călărie Casa Pașcu, din Budești. Aici veți putea practica echitație sau puteți doar să admirați sau să hrăniți minunații cai.
Horinca este băutura tradițională din Maramureș și chiar dacă nu sunteți mari băutori nu puteți pleca de aici fără să degustați această licoare măcar o dată. Veți avea ocazia să vizitați horincii, persoane la care oamenii își duc borhotul, luându-și apoi fiecare partea lui de horincă. Horinca se produce din prune fermentate, ajunge până la 50/52 grade, și nu lipsește de pe masa maramureșenilor, provocând poftă de mâncare și înveselindu-i pe consumatori. Maramureșul este o zonă în care se mănâncă mult și foarte bine. În pensiunile și restaurantele din zonă veți putea alege dintre cele mai delicioase preparate ale locului. Bucatele sunt atât de gustoase și pentru că la prepararea lor se folosesc legume și fructe proaspete. Maramureșenii prepară tot felul de brânzeturi, gemuri și conserve. În Maramureș veți putea descoperi gustul vieții de altădată, un gust care poate unora ne amintește de copilărie sau un gust pe care unii încă nu l-au descoperit.
Maramureșul este tărâmul bisericilor de lemn, oamenii care ating lemnul acestor biserici se spune că îl ating pe Dumnezeu. Aici vă veți simți în comuniune cu divinitatea, fiind arhicunoscută expresia Dumnezeu iubește lemnul și spațiile mici. Multe dintre bisericile de lemn din Maramureș sunt monumente UNESCO, impresionând prin arhitectura și istoria lor. Dacă doriți să admirați frumoasele porți maramureșene, atunci neapărat trebuie să vizitați satele Breb și Budești. Imensele porți maramureșene sunt încărcate de simboluri și semnificații. Pe aceste porți sunt sculptate elemente precreștine, precum astrul solar, pomul vieții, funia, fagurele, prin care este reprezentată dulceața și prosperitatea, dinții de lup, care semnifică protecție, și altele. Din fericire pentru toți, în Maramureș încă mai există meșterii în lemn. În gospodăriile autentic maramureșene masa, casa, porțile și toate obiectele utilizate în viața cotidiană sunt din lemn. În timpul sejurului, veți avea ocazia să admirați cum lemnul ia cele mai diverse forme sub mâinile îndemânatice ale meșterilor. De asemenea, veți avea ocazia să observați și cum se confecționează clopurile, covoarele, hainele și podoabele tradiționale.