Oferte Cazare - Maramures, Romania 2021

Maramureș - un tărâm încărcat de tradiții, obiceiuri și atracții turistice

    Populația Maramureșului este alcătuită în proporție de 81% din români, aceștia fiind urmați de maghiari, ucraineni, rromi și germani. Județul Maramureș se învecinează în Est cu județul Suceava, în Sud cu Bistrița Năsăud, Cluj și Sălaj, cu Satu Mare în Vest și cu Ucraina în Nord. Pe cuprinsul Maramureșului sunt situate două municipii, anume Baia Mare și Sighetul Marmației,  11 orașe și un număr de 63 de comune. Clima diferă în funcție de zonele de relief, însă caracteristic este climatul temperat continental, caracterizat prin veri călduroase și ierni aspre. În Maramureș, circa 275 de zile pe an se înregistrează temperaturi peste 0 grade Celsius. Regiunea Maramureș este o zonă binecuvântată de Dumnezeu, peisajele fiind de o frumusețe unică, munții înalți, dealurile înverzite, cursurile de apă care străbat județul, pădurile și pășunile se completează în cel mai armonios mod, plasând Maramureșul în topul celor mai frumoase regiuni ale României. De asemenea, zona este extrem de bogată în cultură și tradiție, sărbătorile creștine fiind respectate cu sfințenie, postul și rugăciunea fiind nelipsite din viața de zi cu zi a locuitorilor. Sărbătorile religioase sunt completate de ritualurile și tradițiile populare, care se mai păstrează încă, mai cu seamă, în lumea satului. În Maramureș se mai păstrează încă obiceiul găsirii ursitului, obiceiuri prin care se încearcă înlăturarea duhurilor rele, diverse ritualuri care garantează o recoltă bogată, o căsnicie trainică și altele. Toate acestea fac din Maramureș un spațiu fascinant și încărcat de mister, de care veți fi cu adevărat fascinanți. Din cultura maramureșenilor nu lipsesc jocul și horitul, iar în funcție de perioada în care veți vizita zona, veți avea ocazia să observați și cum se desfășoară aici sărbătorile rurale. Sărbătorilor laice tradiționale li se adaugă și o serie de evenimente culturale moderne, printre acestea situându-se Festivalul de Teatru Atelier. De asemenea, în diverse localități din Maramureș se organizează tabere de pictură, tabere de fotografie și sculptură

poza Maramureș - un tărâm încărcat de tradiții, obiceiuri și atracții turistice

 

    Pe cuprinsul județului Maramureș veți descoperi și o multitudine de muzee, cele mai multe concentrându-se în jurul municipiilor Baia Mare și Sighetul Marmației. Unul dintre cele mai interesante muzee pe care le puteți vizita este Muzeul de Mineralogie "Victor Gorduza", din Baia Mare, unde veți putea admira o colecție impresionantă de minerale, aici fiind expuse și minerale unice în lume. În Baia Mare și în Sighetul Marmației funcționează  și câte un muzeu dedicat arhitecturii tradiționale. În cazul în care doriți să aflați mai multe informații despre ocupațiile tradiționale ale maramureșenilor și despre modul în care se desfășura viața cotidiană a acestora, atunci trebuie neapărat să vizitați muzeele etnografice din cele două orașe maramureșene. În cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie veți avea ocazia de a afla informații interesante despre trecutul orașului Baia Mare și a localităților din împrejurimile acestuia.  În cadrul Muzeului de Artă, din Baia Mare, veți putea admira elemente din patrimoniul artistic local. Printre cele mai interesante atracții turistice ale județului Maramureș se situează celebra închisoare politică, care a fost transformată în Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. În timpul unui sejur în Maramureș veți putea vizita și Casa Memorială Elie Wiesel, laureat la Premiului Nobel pentru Pace. Nu veți descoperi muzee interesante doar în orașele mari ale Maramureșului, ci și în mediul rural. În Dragomirești funcționează un muzeu dedicat țărăncii române, iar în Ieud, o casă veche a fost transformată în muzeu al cânepei.  Județul Maramureș este înțesat de case memoriale, biserici vechi și alte atracții culturale. 

poza Maramureș - un tărâm încărcat de tradiții, obiceiuri și atracții turistice

    Locuitorii satelor maramureșene își organizează activitățile ținând cont de sărbătorile religioase de peste an și de calendarul agrar. Anul Nou și Boboteaza sunt petrecute aici cu mare bucurie, primăvara se celebrează obiceiul de cinstire a primul gospodar care iese la arat, dar și Sărbătorile Pascale. Nici anotimpul de vară nu este lipsit de tradiții, maramureșenii celebrând cositul, Sânzienele și Adormirea Maicii Domului. Toamna, maramureșenii se bucură de recolta bogată, la sat oamenii adunându-se, tinerii dansând vesel, în timp ce bătrânii se cinstesc cu horincă, băutură tradițională în Maramureș. Lăsatul Secului marchează debutul Postului Crăciunului, oamenii pregătindu-se trupește și sufletește pentru întâmpinarea Nașterii Domnului, care este cea mai frumoasă sărbătoare de peste an, când întreg ținutul Maramureșului răsună de glasul colindătorilor și clinchetul clopoțeilor. În timpul sejurului în Maramureș nu puteți rata să vizitați Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Peri-Săpânța, Mânăstirea Dragomirești, Cimitirul Vesel din Săpânța, Cascada Cailor din Borșa, Castelul Teleki și altele. 

poza Maramureș - un tărâm încărcat de tradiții, obiceiuri și atracții turisticeCâteva dintre activitățile și experiențele de care vă puteți bucura în timpul sejurului în Maramureș

    Maramureșul este un tărâm de vis, caracterizat de peisaje dintre cele mai frumoase, tradiții conservate și transmise din generație în generație, căsuțe de lemn, bisericuțe în care oamenii se simt în comuniune cu Dumnezeu și multe altele.

Citeste mai mult.

10 dintre cele mai populare locuri din Maramureș

Când de gândim la Maramureș mai întâi avem în minte peisajele, casele și bisericile din lemn, porțile uriașe de lemn sculptate în cel mai mic detaliu și oamenii care păstrează cu sfințenie tradițiile și portul tradițional.

Citeste mai mult.

Top cele mai populare unități de cazare din Maramureș

Maramureșul este o zonă cu un mare potențial turistic, care îi încântă pe turiști datorită frumuseților sale naturale, cât și prin patrimoniul istoric și etnografic deosebit de bogat. În ceea ce privește unitățile de cazare, agenția noastră vă recomandă hoteluri de patru, trei și două stele, astfel încât, indiferent de preferințe, veți putea face o alegere care să vi se potrivească perfect.

Citeste mai mult.

Cimitirul vesel din Săpânța - locul care sfidează moartea

Cimitirul vesel din Săpânța este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș și credem că nu este român care să nu fi auzit vorbindu-se despre acesta. Dacă ne-am obișnuit ca cimitirele să fie locuri sobre și reci, acest lucru nu este valabil în cazul Cimitirului vesel, aici oamenii ironizând moartea.

Citeste mai mult.