În anul 1395, în documentele asociate cu expediția în Moldova a lui Sigismund de Luxemburg, orașul Piatra Neamț este menționat după denumirea sa maghiară, Karácsonkȍ. În anul 1453, orașul își câștigă statutul de târg domnesc. Până în secolul al XVII-lea, conform informațiilor din Codex Bandini, orașul Piatra Neamț era locuit în mare majoritate de către maghiari și sași. O dată cu amplasarea în târg a Curții Domnești, undeva între anii 1468-1475, Piatra Neamț capătă o importanță mai mare atât în plan economic și administrativ, cât și în plan politic. Dezvoltarea orașului este constantă, astfel încât, către sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XX-lea, Piatra Neamț era cel mai important centru urban și comercial din Ținutul Neamțului. Începând cu data de 8 noiembrie 1841, în Piatra Neamț funcționează o fabrică de hârtie, proprietatea lui Gheorghe Asachi. În anul 1852 a fost înființată fabrica de postav și sumane Grulich. Mai apoi sunt înființate și diverse fabrici de cherestea, chibrituri, bere și altele. Denumirea Piatra Neamț este relativ recentă, până în anul 1864 orașul numindu-se doar Neamț, însă s-a dorit să se facă o distincție între acest oraș și orașul Piatra din Olt. Alte etape importante din evoluția orașului au fost: înființarea unei filiere locale a Bănci Naționale, iar în anul 1832, este deschisă prima școală publică, iar în anul 1871, a fost construit primul teatru. Asemenea multor orașe din România și orașul Piatra Neamț a fost afectat de calamități naturale și de numeroase incendii. Astfel, orașul a fost ars în anii 1847, 1883, 1887, 1889, 1891 și 1902.
În anul 1897, o parte din Dealul Cozla a alunecat. Astfel, în anul 1901 se începe reamenajarea zonei, plantându-se copaci și construindu-se alei, luând naștere Parcul Cozla. Trei ani mai târziu, în august 1904, a fost deschis Parcul Zoologic. Spre finalul secolului al XIX-lea, administrația orașului a luat măsuri eficace privind sistematizarea și modernizarea orașului. Prin urmare, străzile au fost pavate și adaptate circulației trăsurilor, au fost amenajate piețele și canalizarea. De asemenea, în această perioadă datează luminatul public al orașului, au fost amenajate bulevardele, grădinile și parcurile. Către sfârșitul secolului al XIX-lea, orașul Piatra Neamț număra 17.391 locuitori, jumătate dintre ei fiind evrei. În ceea ce privește educația, în oraș erau înființate deja trei școli primare de băieți, trei școli de fete, un gimnaziu la care învățau 120 de elevi, precum și trei pensioane private de fete și o școală de muzică bisericească. Orașul a avut foarte mult de suferit în timpul Primului Război Mondial, pierzând circa 2.000 de soldați. Cu toate acestea, după război, economia orașului s-a refăcut rapid, astfel încât perioada interbelică a fost una destul de prosperă. Orașul Piatra Neamț a jucat un rol important și în desfășurarea celui De-al Doilea Război Mondial, localitățile din estul orașului fiind extrem de afectate, după ce armata sovietică a străpuns fortificația Târgul Neamț-Pașcani. O dată cu instaurarea regimului comunist, evoluția orașului avea să ia o altă turnură, în oraș funcționând un combinat de îngrășăminte chimice și unul de fire și fibre sintetice, o fabrică de hârtie și cartoane, o fabrică de celuloză și hârtie, o fabrică de utilaje agricole, o fabrică de mobilă, o fabrică de țiglă și cărămidă și altele.
Județul Neamț este un ținut înțesat de mănăstiri și biserici cu sute de ani vechime, pe care o să vă fie greu să le vizitați în timpul unui singur sejur. Prin urmare, județul Neamț este o destinație perfectă pentru persoanele care călătoresc în scop cultural-religios.
Citeste mai mult.