Oferte Cazare - City Break Satu Mare, Romania 🌆 2024

Satu Mare-un oraș încărcat de farmec și de nostalgie

   În Evul Mediu, orașul dispunea de ziduri fortificate, primele fortificații fiind realizate în timpul domniei lui Ștefan I al     Ungariei, însă acest fapt nu i-a împiedicat pe turci și tătari să-l ardă din temelii. În anul 1242, Satu Mare, Sătmar și Mintiu au fost distruse de către mongoli. După retragerea mongolilor, din ordinul regelui Bela la IV-lea, cetatea și cele două așezări au fost reconstruite. Astfel, în secolul al XVI-lea, Satu Mare era unul dintre cele mai frumoase orașe ale Transilvaniei. În anul 1659, Ion Sobieski, viitorul rege al Poloniei, a cucerit  cetatea Satu Mare. Cel mai important eveniment din perioada premodernă a fost faptul că în Satu Mare s-a semnat Pacea de la Sătmar, încheiată în data de 29 aprilie 1711. Aceasta a pus capăt Răscoalei lui Rackozi, care debutase în urmă cu opt ani. Documentul a fost semnat în clădirea în care astăzi funcționează Muzeul de Artă al orașului.

poza Satu Mare-un oraș încărcat de farmec și de nostalgie

     Vechile ziduri de apărare ale orașului au fost folosite drept temelii pentru clădirile construite în epoca modernă. Ajunși în Satu Mare vă îndemnăm să vizitați centrul vechi, iar după aceasta să o luați la pas pe străduțele ce se desprind de aici, veți avea ocazia să admirați clădiri cu arhitectură monumentală, pe a căror existență timpul nu a ezitat să-și pună patina. Veți descoperi clădiri în stil seccesion, neobaroc, art nouveau, toate așteptând să fie restaurate pentru a reda orașului măreția de altădată. Centrul vechi al orașului se asemănă izbitor de mult cu un burg european, cu clădiri impresionante ce datează din perioada medievală și modernă. Orașul este străbătut de râul Someș, cursul de apă influențând în mod decisiv dezvoltarea orașului. Veți observa că râul divide urbea în două segmente care par să nu aibă legătură unul cu altul. Pe malul drept al Someșului se întinde orașul vechi, cu cartiere cochete și  grădini bine întreținute, încât o să fie o adevărată plăcere să-l vizitați. În schimb, pe malul stâng, în perioada comunistă, s-au ridicat cartiere muncitorești, atmosfera de aici fiind ceva mai austeră. Unul dintre simbolurile orașului Satu Mare este Palatul Administrativ. Acesta a fost construit în anii 70 ai secolului trecut și este cea mai înaltă clădire de pe cuprinsul României. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului ieșean Nicolae Porumbescu. Palatul măsoară 97 de metri înălțime și are 15 etaje, fiind construită din beton masiv. Palatul a costat statul comunist nu mai puțin de trei miliarde de dolari. Asemenea celor mai multe clădiri construite în perioada comunistă, Palatul Administrativ nu uimește prin arhitectura sa, fiind mai degrabă rece, sobru și întunecos. Cert este că nu impresionează prin frumusețe, nu degeaba a fost propus de către un blog din Canada drept cea mai urâtă clădire din lume. Blogul The Star a motivat alegerea, menționând faptul că Palatul este o clădire brutală, pe care a asemănat-o cu o închisoare-cetatea din blocuri de beton, în interiorul căruia orice speranță se năruie. Cu toate acestea, fotografii se înghesuie să o imortalizeze. La vârful clădirii se află un amfiteatru de unde se poate admira întreg orașul. 

poza Satu Mare-un oraș încărcat de farmec și de nostalgie

    În prezent, Satu Mare se numără printre cele mai frumoase transilvănene. În timpul petrecut în Satu Mare turiștii vor putea vizita și Turnul Pompierilor. Acesta a fost construit în secolul în anul 1904, din inițiativa episcopului Gyula Meslenyi, în scopul de a-i ajuta pe pompieri să supravegheze și să prevină răspândirea incendiilor. Un alt edificiu reprezentativ al orașului Satu Mare este reprezentat de Dieceza de Satu Mare. O altă clădire impresionantă, care cu siguranță va da bine în pozele dumneavoastră este Hotel Dacia. Acesta datează din anul 1902, arhitectura sa fiind specifică stilului secesionist unguresc. De proiectarea sa s-au ocupat arhitecții Balint Zoltan și Jambor Lajor, iar macheta sa a fost atât de bine întocmită încât a fost premiată în cadrul Expoziției Mondiale de la Viena.