Includeți în programul sejurului din stațiunea Băile Felix și vizitarea câtorva obiective turistice din Oradea

   Turiștii care aleg să petreacă un sejur în stațiunea balneară Băile Felix, nu doar că se vor bucura de relaxare și  diferite tratamente, ci vor putea vizita și o serie de obiective turistice situate în apropierea stațiunii. Astfel, turiștii vor putea vizita orașul Oradea, situat la circa 9 kilometri de Băile Felix. Aici, vor putea vizita Palatul Vulturul Negru, construit între anii 1907-1908, de către arhitecții Marcell Komor și Dezső. Palatul este construit în stil seccesion, fiind dispus pe locul Palatului Arborele Verde, unde se organizau diverse manifestări culturale și științifice. Clădirea numără 4 etaje și este formată din două corpuri între care este dispus un culoar acoperit cu vitralii. Fațada principală, situată pe strada Piața Unirii, prezintă o asimetrie interesantă, fiind formată din două corpuri inegale ca dimensiune, aspect caracteristic stilului seccesion, ce reprezintă varianta germană al celebrului Art Nouveau. În schimb, fața din Piața Independenței este ceva mai ordonată și mai sobră, aici fiind dispus vitraliul cu vulturul negru, simbolul clădirii. Palatul Vulturului Negru este cea mai reprezentativă clădire în stil seccesion din Oradea. Acesta a fost gândit ca fiind multifuncțional, astfel la începutul secolului XX aici funcționa un cazinou, un hotel, un restaurant și câteva birouri. În prezent, în cadrul palatului funcționează un cinematograf, un hotel, o bancă și mai multe restaurante, baruri și cluburi.

 Crisana Baile Felix poza

   O altă clădire impresionantă a orașului Oradea este Palatul Baroc. Conform documentelor, piatra de temelie a palatului s-a pus în data de 23 mai 1762, aici urmând să funcționeze sediul Episcopiei romano-catolice de Oradea. Inițial, palatul trebuia să fie proiectat de către arhitectul Italian Giovani Battista Ricca, însă, în cele din urmă, această sarcină i-a revenit arhitectului austriac Franz Anton Hillebrandt. Lucrările s-au prelungit pe durata a 15 ani, palatul având forma literei U și cuprinzând 3 nivele. Ansamblul arhitectonic este încununat de un acoperiș frânt, caracteristic stilului baroc. În centrul fațadei este dispus un rezalit, înfrumusețat de pilaștri ionici, ghirlande și falduri. În partea superioară, rezalitul este prevăzut cu un fronton triunghiular. Interiorul palatului a fost riguros compartimentat și decorat într-un stil sobru. Cea mai importantă încăpere a palatului este reprezentată de Sala Festivă, care impresionează prin volumetrie, dar și datorită picturilor realizate de Francisc Storno. De asemenea, în Capela Palatului sunt dispuse picturi semnate de către pictorul bavarez Johann Nepomouk Schöph. Impresionant este faptul că pe tavanul capelei este reconstituită bolta cerească, iar deasupra altarului este reprezentat Sf. Carol Boromaeus rugându-se în timpul epidemiei de ciumă. Pasionații de istorie pot vizita Cetatea Oradei, compusă din 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion având un nume propriu. Bastionul Aurit a fost construit în anul 1572, fiind puternic afectat în urma invaziilor turcești. De asemenea, în  anul 1692, în urma asediului austriac, latura nordică a bastionului a fost grav avariată. Bastionul Bethlen a fost finalizat în anul 1618, fiind orientat către sud-vest. Deoarece a fost consolidat continuu prin pământ și nuiele, este supranumit “Bastionul de pământ”. Construirea Bastionului Ciunt a început în timpul domniei regelui Ioan Sigismund, rămânând nefinalizat pentru o lungă perioadă de timp, de aici și denumirea sa. Cert este anul renovării sale, anume 1599. Bastionul Crăișorul a fost realizat de către arhitectul italian Giulio Cesare Baldigara, fiind finalizat în anul 1570. Latura bastionului rămâne totuși nefinalizată, fiind în timp umplută cu pietre de râu, bucăți de gresie, cărămizi și fragmente provenite de la alte construcții de epocă. Cel din urmă bastion, Bastionul Roșu, a fost construit în mai multe etape ce s-au întins pe durata a circa două decenii. În anul 1660, în timpul asediului turcesc, o parte a bastionului a fost aruncată în aer. Apoi, zidul bastionului a fost puternic fortificat, ajungând să fie cu circa un metru mai gros decât în faza inițială.

 Crisana Baile Felix poza

   Cei care preferă să viziteze edificii religioase, pot admira Biserica cu Lună. Lacașul de cult prezintă elemente caracteristice stilului baroc, însă respectă canoanele stilului bizantin, interiorul său fiind divizat în altar, naos, pronaos și pridvor. În cadrul Bisericii cu Lună se păstrează o serie de cărți liturgice vechi, printre care Testamentul cel Nou de la Balgrad. În ceea ce privește muzeele, vă recomandăm să vizitați Muzeul Național Militar. Muzeul a fost înființat în anul 1933, printr-un decret al Regelui Ferdinand I al României, funcționând într-o clădire ca datează din anul 1895. Colecția muzeului este compusă din documente și obiecte ce au aparținut veteranilor Diviziei 11 Infanterie, precum și din obiecte transferate de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București. Turnul Primăriei din Oradea este unul dintre cele mai populare atracții ale orașului. La primul nivel a turnului este dispus orologiul, numit „ceasul mamă”. La ore fixe acesta intonează Marșu lui Iancu. Orologiul a fost confecționat în anul 1904 și este compus din patru cadrane, situate pe toate cele patru laturi ale turnului. Cadrul frontal a fost confecționat din sticlă groasă, așa numita sticlă de lapte. După Cel De-al Doilea Război Mondial, sticla a fost înlocuită cu tablă, la fel procedându-se și în cazul celorlalte cadrane. Pe lângă faptul că a trecut prin Cele Două Războaie Mondiale, turnul a fost afectat și de două incendii, unul în 1917, iar cel de-al doilea în 1944. Pe cadranul ceasului se pot observa și astăzi urme de gloanțe din perioada Celui De-al Doilea Război Mondial.

 Crisana Baile Felix poza

Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix

   Stațiunea Băile Felix se bucură de un microclimat unic în România, datorat prezenței izvoarelor cu apă termală. Acest aspect a influențat și vegetația zonei, în stațiune întâlnindu-se specii rare de plante, precum Nufărul Alb, Nufărul Termal, Lotusul Sacru și Chiparosul de Baltă. Nuferii și broaștele țestoase, care sunt stăpânele lacului, vă vor oferi un spectacol inedit, de care vă va fi greu să vă dezlipiți. Vă sfătuim să nu uitați de aparatul de fotografiat, deoarece locul este foarte fotogenic.

Citeste mai mult.

Optați pentru un sejur în stațiunea balneară Băile Felix și bucurați-vă de numeroasele facilități și servicii oferite de unitățile de cazare

Cea mai mare parte a turiștilor care aleg să petreacă un sejur în stațiunea balneară Băile Felix doresc să îmbine relaxarea cu diverse tipuri de tratamente, care să le amelioreze sau să le vindece complet anumite afecțiuni. Prin urmare, unitățile de cazare din stațiune sunt dotate cu baze de tratament, piscine exterioare și interioare cu apă termală și săli de fitness. Multe dintre unitățile de cazare din stațiune sunt dotate cu restaurante proprii, baruri și parcări private. 

Citeste mai mult.