Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix

   Stațiunea Băile Felix se bucură de un microclimat unic în România, datorat prezenței izvoarelor cu apă termală. Acest aspect a influențat și vegetația zonei, în stațiune întâlnindu-se specii rare de plante, precum Nufărul Alb, Nufărul Termal, Lotusul Sacru și Chiparosul de Baltă. Nuferii și broaștele țestoase, care sunt stăpânele lacului, vă vor oferi un spectacol inedit, de care vă va fi greu să vă dezlipiți. Vă sfătuim să nu uitați de aparatul de fotografiat, deoarece locul este foarte fotogenic.

  Nufărul alb este o plantă erbacee, perenă, ocrotită de către lege, care crește pe continentul european, în Caucaz, Siberia și Asia Centrală. Nufărul alb se dezvoltă în ape de adâncimi mici, circa 30-150 de centimetri. Frunzele sale, de culoare verde-crud, au formă circulară și pot atinge un diametru de până la 30 de centimetri. Pe lângă faptul că sunt de o gingășie aparte, florile de nufăr au și numeroase semnificații mitologice, simbolizând: nemurirea, forța de creație, sănătatea, liniștea sufletească și gloria. Acestea înfloresc în luna iunie, iar florile sale se mențin în jur de 3-5 zile.   Lotusul sacru se asemănă destul de mult cu nufărul, însă forma frunzei diferă și, de asemenea, florea acestuia se înalță deasupra apei, în timp ce florea de nufăr plutește pe luciul apei. Frunzele de nufăr se răsucesc spre margini precum un papirus, acestea sunt ceva mai mari decât frunzele de nufăr, având diametrul de circa 60 de centimetri. Florile de nufăr sunt foarte parfumate și sunt albe sau roz. Acestea se deschid dimineața și se închid pe timpul nopții, se mențin înflorite aproximativ 5 zile, iar diametrul lor măsoară în jur de 20-25 de centimetri. Lotusul are proprietatea de a se menține în permanență curat, dar și aceea de-ași regla temperatura florilor, aceasta menținându-se în jur de 30º C-35º C, chiar și atunci când temperatura aerului scade sub 10º C. Semințele lotusului germinează și după câteva sute de ani. Astfel, s-a reușit germinarea unor semințe de lotus, vechi de sute de ani,  descoperite într-un  lac secat din China. Cea mai renumită specie de lotus este lotusul roz. Această specie înflorește în aprilie și octombrie.

 Crisana Baile Felix poza

   Nufărul termal se găsește doar în jurul stațiunii 1 Mai. Această specie de nufăr a fost descoperită în anul 1789, de către botanistul P. Kitaibel. A fost denumit astfel în anul 1908, J. Tuzson observând asemănarea cu nufărul care crește pe Nil. Această specie crește doar pe Lacul Pețea, motiv pentru care a fost declarată monument al naturii, încă din anul 1931. Deoarece nivelul de apă a Lacului Pețea a scăzut, în anul 2005 s-a recurs la operațiuni de salvare a acestei specii de nufăr, câteva exemplare fiind mutate în Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix. Din fericire, specia s-a adaptat rapid noilor condiții de viață. Florile de nufăr își deschid petalele în asfințit, închizându-se în jurul orei 10-11, când razele soarelui devin prea intense. În stațiunea Băile Felix veți putea admira și chiparosul de baltă, o specie de plantă exotică, care poate măsura până la 50 de metri lungime, iar diametru măsoară în jur de 4 metri. Chiparosul de baltă este specific părții sud-estice a Americii de Nord, fiind răspândit, mai ales, în jurul Golfului Mexic. Pe teritoriul Românei, acesta poate fi întâlnit în parcuri și grădini botanice. Este o specie extrem de longevivă, putând să ajungă până la 6000 de ani. Nuferii și broaștele țestoase, care sunt stăpânele lacului, vă vor oferi un spectacol inedit, de care vă va fi greu să vă dezlipiți. Vă sfătuim să nu uitați de aparatul de fotografiat, deoarece locul este foarte fotogenic.

 Crisana Baile Felix poza

Includeți în programul sejurului din stațiunea Băile Felix și vizitarea câtorva obiective turistice din Oradea

Turiștii care aleg să petreacă un sejur în stațiunea balneară Băile Felix, nu doar că se vor bucura de relaxare și  diferite tratamente, ci vor putea vizita și o serie de obiective turistice situate în apropierea stațiunii. Astfel, turiștii vor putea vizita orașul Oradea, situat la circa 9 kilometri de Băile Felix.

Citeste mai mult.

Optați pentru un sejur în stațiunea balneară Băile Felix și bucurați-vă de numeroasele facilități și servicii oferite de unitățile de cazare

Cea mai mare parte a turiștilor care aleg să petreacă un sejur în stațiunea balneară Băile Felix doresc să îmbine relaxarea cu diverse tipuri de tratamente, care să le amelioreze sau să le vindece complet anumite afecțiuni. Prin urmare, unitățile de cazare din stațiune sunt dotate cu baze de tratament, piscine exterioare și interioare cu apă termală și săli de fitness. Multe dintre unitățile de cazare din stațiune sunt dotate cu restaurante proprii, baruri și parcări private. 

Citeste mai mult.