Satul Sic este atestat documentar din anul 1291, iar din anul 1438, a fost divizat în trei zone: Felszeg, Forrószeg și Csipkeszeg. Fiecare dintre cele trei zone ale satului are specificul său. Timp de mai bine de cinci secole, Sic a avut statul de oraș, deoarece pe cuprinsul său existau câteva mine de sare. Odată ce această resursă naturală a fost exploatată, Sic a devenit o simplă localitate. Sic a început să-și recapete din popularitate începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, când portul și tradițiile autohtone au fost popularizate atât în țară, cât și în străinătate.
Stufărişurile de la Sic sunt situate la circa 50 kilometri distanță de Cluj-Napoca. Acestea sunt supranumite Delta Transilvaniei și se întind pe o suprafață de 56,4 kilometri pătrați. Stufărișurile sunt cea de-a doua întindere de stuf din România, după stufărișurile din Delta Dunării. În stufărișurile de la Sic viețuiesc numeroase specii de păsări. Veți putea să vă plimbați de-a lungul rezervației naturale, pe o culme de lemn, care are un farmec aparte. Vă veți simți dintr-o dată cu zeci de ani în urmă. Pe cuprinsul Rezervație Naturale de la Sic există și un foișor de lemn, unde vă veți putea relaxa în mijlocul stufului verde și uscat, în funcție de perioada în care alegeți să vizitați stufărișurilor. Pe la jumătatea rezervației de la Sic este dispus un turn, de unde veți putea observa păsările de pe cuprinsul rezervației. Vizitatorii vor avea acces deosebit de facil. Prin intermediul unei scări de lemn veți urca la primul nivel al turnului, iar pentru o priveliște mai dramatică, puteți urca la al doilea nivel al turnului.
Nu veți putea ajunge la cel de-al doilea foișor de pe cuprinsul Stufărișurilor, deoarece puntea din lemn se termină brusc. Trebuie să fiți destul de atenți, deoarece sub punte veți da peste mlaștini, iazuri și ochiuri de apă. Stufărișurile de la Sic sunt casa unor specii de păsări migratoare de baltă și păsări sedentare, precum buhaiul de baltă, corcodelul mic, stârcul cenușiu, lișița, cufundarul polar, nagâțul, pițigoiul moțat, câneparul, lăcarul mare, șorecarul și altele. Rezervația este casă și pentru numeroase specii de reptile și amfibieni. Pe lângă stuf, pe cuprinsul rezervației mai cresc și alte 42 de specii de plante. Rezervația Naturală de la Sic este o zonă extrem de pitorească, perfectă pentru a vă bucura de relaxare în natură, la doar câțiva kilometri distanță de Cluj-Napoca.
Odată ajunși în Sic, puteți vizita și Muzeul Dansului. Muzeul a fost amenajat de un olandez îndrăgostit de aceste meleaguri ale Clujului. În anul 2004, Michel van Langeveld a cumpărat o căsuță bătrânescă, unde avea să amenajeze un muzeu dedicat tradițiilor și folclorului maghiar. Michel a reușit să adune de la locuitorii din sat peste 460 de perechi de cizme tradiționale. Dansurile tradiționale încă nu s-au pierdut în Sic, iar lunar, Michel organizează diverse evenimente, prin intermediul cărora își propune să transmită generațiilor viitoare obiceiurile locului.