Orașul Bacău se bucură de o istorie de circa 600 de ani. Se crede că numele său ar veni de la cuvântul de origine slavă, „byk”, care în traducere înseamnă taur. În schimb, istoricul Nicolae Iorga e de părere că numele orașului Bacău este de origine maghiară, la fel ca cel al orașului Adjud și a orașului Sascut. La sfârșitul secolului al XIX-lea, printre bătrânii care locuiau în Bacău circula o legendă conform căreia un bătrân pe nume Bako, a fugit din Ardeal stabilindu-se în zonă, iar târgul a fost numit după numele său. Acesta a fost apoi condamnat la moarte de către autoritățile maghiare, iar pentru a scăpa de pedeapsă a trebuit să accepte să devină călău, bakó. După ce și-a îndeplinit pedeapsa, acesta a revenit în Moldova, unde și-a deschis o crâșmă, numită crâșma lui Bako. Orașul este menționat documentar pentru prima dată într-un document din anul 1399, al lui Iuga Vodă. În documentele descoperite în arhivele Vaticanului, precum și în alte documente latine, orașul este numit Bacovia sau Ad Bacum.
Zona în care în prezent se întinde orașul Bacău a fost locuită încă din paleoliticul superior. În zonă au fost descoperite și numeroase fragmente de ceramică, care datau din secolele VI-V î. Hr. În zona Curții Domnești din Bacău a fost descoperite șapte locuințe ce datau din perioada IV-V d. Hr. Fiecare locuință prevedea o încăpere din bârne și un cuptor în care era arsă ceramica. În cadrul acestor locuințe s-a găsit ceramică lucrată pe roată, ceramică lucrată în mână, dar și o fibulă de bronz. La sfârșitul secolului al IX-lea, în regiunea de câmpie din Moldova s-au așezat pecenegii, care vor locui aici timp de 2 secolele, urmând ca apoi să fie alungați peste Dunăre de către cumani. Zona orașului Bacău era un loc ideal pentru cumani, aici putând să-și crească caii. În anul 1123, în urma bătăliei de la Kalka, cumanii au fost învinși de tătari, iar cei care au reușit să scape cu viață s-au stabilit în zona dintre Nistru și Carpați. În anul 1241, tătarii ard toată zona Bacăului. Ca fapt ce atestă prezența cumanilor în zonă, între Traian și Secuieni există un mormânt cuman. Conducătorii cumanilor erau îngropați alături de soldații mai importanți și de caii lor, în morminte peste care se așezau cantități mari de pământ. La sfârșitul secolului al XIV-lea, Bacăul era o așezare urbană bine dezvoltată, fiind unul dintre cele mai prospere târguri din Moldova. În anul 1467, orașul a fost ocupat de către oștile maghiare ale lui Matei Corvin. Pe perioada Evului Mediu și a Epocii Moderne, orașul Bacău a jucat un rol important în ceea ce privește relațiile comerciale , asigurând transportul de mărfuri dintre Moldova, Țara Românească și Transilvania. Pe parcursul secolului al XV-lea, în Bacău s-a stabilit fiul lui Ștefan cel Mare, Alexăndrel, care a ordonat construirea Curții Domnești și a Bisericii Precista. În anul 1607, papa Paul al V-lea a înființat Episcopia de Bacău, care era subordonată Arhiepiscopiei de Kalocsa. Pe durata Primului Război Mondial aici a fost amplasat cartierul general al armatei române.
Dacă alegeți să petreceți câteva zile în acest oraș, veți putea vizita Parcul Mircea Canciov. Acesta este un parc frumos amenajat și plin de verdeață, unde vă puteți plimba cu bicicleta sau puteți să vă relaxați pe o bancă. Dacă alegeți să vizitați parcul, vă sfătuim să nu ratați Muzeul de Științe ale Naturii Ion Borcea. Aici veți putea admira diferite specii de plante exotice, expoziții cu diverse plante de pe cuprinsul României și un lac artificial, unde viețuiesc mai multe broaște țestoase. Dacă iubiți viețuitoarele atunci vă sfătuim să vizitați Vivariul. Acesta este amplasat în apropiere de Piața Centrală și de Biserica Sf. Nicolae din Bacău. Aici veți avea ocazia să admirați animale de dimensiuni mici în mediul lor natural. Acesta cuprinde 3 colecții: păsări exotice și reptile; pești exotici și autohtoni; iar cea de-a treia colecție este dedicată porumbeilor. De asemenea, în cadrul Vivariului veți putea admira și o serie de expoziții temporale. Cei care doresc să descopere mai multe despre Univers pot vizita Observatorul Astronomic. Atracția este cu atât mai interesantă pentru cei care doresc să o viziteze alături de copii. Indiferent că iubiți poezia bacoviană sau nu, credem că se merită să vizitați Casa Memorială George Bacovia. Poetul original din Bacău a locuit în această casă timp de 22 de ani, iar, în prezent, veți putea admira obiecte de uz personal, mobilier, documente și alte obiecte ale poetului.
Ajunși în Bacău nu puteți să ratați Curtea Domnească, ansamblul medieval fiind compus din ruinele Curții Domnești, ruinele Turnului Locuință și Biserica „Precista”. Ansamblul datează din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, Curtea Domnească fiind reședința fiului său, Alexandru. Turnul Locuință avea un rol de apărare și de supraveghere a drumului comercial care asigura legătura între Moldova și Țara Românească. Biserica „Precista” a fost sfințită în data de 1 ianuarie 1491, fiind construită din piatră și cărămidă, zidurile sale cu o grosime de 1,20 de metri i-au asigurat o puternică rezistență, prima restaurare având loc abia în anul 1641. Începând cu anul 1907, biserica a fost declarată monument istoric.