Cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului Iași

  În cazul în care aveți în plan să petreceți un sejur în orașul Iași, cel mai important oraș al Moldovei și unul dintre cele mai vechi orașe ale României, atunci cu siguranță ați făcut o alegere bună, deoarece orașul oferă o multitudine de obiective turistice. Veți avea șansa să pășiți pe urmele lui Mihai Eminescu și veți descoperi locul în care Ion Creangă a scris Amintirile din copilărie. Pornim în descoperirea tărâmurilor ieșene cu Parcul Copou, un adevărat simbol al orașului. Amenajarea Parcului Copou a debutat în perioada 1833-1834, aceasta fiind o zonă ideală pentru plimbare și relaxare. În Parcul Copou veți descoperi Monumentul Legilor Constituționale, cunoscut și ca Obeliscul cu lei. Monumentul a fost proiectat în anul 1834, de către  Mihail Singurov. Acesta este reprezentat de o coloană de piatră, înaltă de 15 metri, care este dispusă pe spatele a 4 lei. Monumentul este realizat în cinstea celor două mari puteri europene: Rusia, care era puterea protectoare, și Turcia, puterea suzerană, care au contribuit la întocmirea Regulamentelor Organice. Parcul Copou este strâns legat de marele poet al neamului românesc, Mihai Eminescu, aici fiind situat Teiul și un bust al poetului. Celebrul bust este situat pe Aleea Junimea, unde este dispus și bustul lui Ion Creangă, dar și busturile altor personalități ieșene, precum: Iacob Negruzzi, Costache Negruzzi, Veronica Micle, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Constantin Daniel Stahi. Trebuie precizat că Teiul lui Eminescu este unul dintre cei mai importanți arbori monument de pe teritoriul României, având o vechime de 540 de ani. Teiul a reușit să supraviețuiască până în prezent, datorită unui fenomen biologic rar, o rădăcină adventivă crescând în interiorul trunchiului putrezit. După o plimbare în Parcul Copou, vă recomandăm să vizitați și Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Grădina Botanică din orașul Iași a fost înființată în anul 1856 și poartă numele fondatorului său, naturalistul și medicul Anastasie Fătu. Aceasta este prima grădină botanică universitară din România și, totodată, cea mai întinsă, ocupând o suprafață de 89, 55 de hectare, fiind organizată în 10 secții, după cum urmează: Secția Sistematică, Secția Fitogeografică, Flora și Fauna României, Complexul de Sere, Silvostepa României, Biologică, Dendrarium, Plante Utile, Ornamentală și Rosarium. Dacă vizitați orașul Iași în timpul toamnei, veți avea ocazia să admirați Expoziția „Flori de Toamnă”, care atrage anul mii de vizitatori.

 Moldova Iasi poza

  Luând la pas Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, privirile vă vor fi atrase de o superbă clădire în care funcționează în prezent Teatrul Național. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” datează din anul 1896, fiind cel mai vechi teatru din țară și unul dintre cele mai frumoase. Interiorul său a fost proiectat în stil baroc și rococo, fiind bogat ornamentat. Impresionante sunt plafoanele sale, unul dintre ele fiind realizat de către celebru pictor vienez Alexander Goltz. Cortina sa a fost pictată manual reprezentând o alegorie a Unificării României. La fel de speciale sunt și cele peste 100 de lămpi de cristal, în stil venețian, și candelabrul uriaș din centrul clădirii. Mănăstirea „Trei Ierarhi” este situată pe același bulevard, în centrul istoric al orașului. Mănăstirea este ctitoria domnitorului Vasile Lupu, fiind construită între anii 1637-1639, pentru a servi drept necropolă domnească. Mănăstirea are un stil unic, în arhitectura sa observându-se înclinația domnitorului către lumea bizantină. Astfel, aceasta combină în mod armonios formele și structurile tradiționale, cu materiale prețioase și decorația fastuoasă. De-a lungul timpului, biserica a fost arsă și jefuită, iar în anii 1711, 1781, 1795 și 1802  a fost victima cutremurelor. Astfel, între anii 1882-1887, biserica a fost restaurată de către celebrul arhitect André Lecomte du Nouy.

 Moldova Iasi poza

  Biblioteca Județeană  „Gheorghe Asachi” din Iași este considerată ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume.  Biblioteca datează din anul 1920, la început funcționând împreună cu “Muzeul Orașului Iași”, iar din anul 1935 devenind de sine stătătoare. Biblioteca dispune de un milion de volume de cărți, publicații periodice și documente tehnice. Esplanada Elisabeta sau Râpa Galbenă este o altă atracție a orașului Iași. Esplanada este situată la baza Dealului Copou și a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a facilita accesul locuitorilor orașului spre zona centrală a orașului. Esplanada a fost construită pe un teren argilos, solul fiind traversat de numeroase izvoare care coboară spre Râul Bahlui, în trecut, solul argilos exploatat din această zonă era folosit la olărit și construcții. Urcând puțin spre Copou veți putea admira Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai prestigioase și mai vechi biblioteci din România. Aceasta își are sediul în cadrul Fundației „Regele Ferdinand I” , o clădire impunătoare situată la baza Dealului Copou, înfrumusețată de prezența coloanelor în stil ionic, frontoane triunghiulare și a medalioanelor în cadrul cărora sunt reprezentate cele mai de seamă personalități românești. Interiorul este decorat cu marmură  de Carrara și mozaic venețian, punctul central al bibliotecii fiind reprezentat de statuia de bronz a regelui Ferdinand.

 Moldova Iasi poza

  Una dintre cele mai populare zone ale orașului Iași este reprezentată de zona Palatului Culturii și a Complexului Comercial Palas. Palatul Culturii a fost proiectat de către arhitectul I.D. Berindei, lucrările de construcție desfășurându-se în perioada 1906-1925, clădirea fiind inaugurată în prezența regelui Ferdinand I. Această clădire impresionantă ca stil arhitectural este, în prezent, sediul mai multor instituții culturale, printre care: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă. Bojdeuca lui Ion Creangă este un loc pe care vă sfătuim să nu-l ratați. Bojdeuca a fost între anii 1872-1889 locuința marelui scriitor Ion Creangă, basmele și amintirile sale fiind scrise de aici. Bojdeuca este situată în Mahalaua Țicău, la circa 2 kilometri de centrul orașului Iași. Căsuța modestă este amplasată într-un cadru de vis, în curtea sa aflându-se și un amfiteatru în aer liber, proiectat de către arhitectul român Virgiliu Onofrei. Vizitatorii bojdeucii vor putea admira Expoziția documentară Viața și opera lui Ion Creangă, un fond documentar și biblioteca scriitorului.

 Moldova Iasi poza

 

Mănăstirea Golia: mare minune și podoabă a orașului Iași

     Mănăstirea Golia datează din secolul al XVI-lea și a fost ctitorită de către marele logofăt Ioan Golia. Lăcașul de cult a fost refăcut în timpul domniei lui Vasile Lupu, lucrările fiind finalizate în anul 1660, în timpul lui Ștefăniță Vodă, fiul lui Vasile Lupu. În arhitectura lăcașului de cult se observă influențe leșești, grecești și moschicești. În stilul exterior al mănăstirii se observă elemente aparținând Renașterii târzii.

Citeste mai mult.

Cele mai instagramabile locuri din Iași

Un sejur în Iasi nu este doar un prilej de a vizita locuri noi, ci este și o ocazie de a vă face fotografii cât mai frumoase, care să fie o încântare pentru prietenii din lumea virtuală. Orașul Iasi se bucură de câteva locuri instagramabile, pe care vizitatorii săi nu trebuie să le rateze. Vizitați orașul Iași și nu știți ce obiective turistice puteți include pe lista dumneavoastră, noi ne-am gândit să vă înlesnim căutarea și să includem aici unele dintre cele mai frumoase locuri din oraș. Menționăm faptul că ne-am limitat la prezentarea locurilor ce pot fi vizitate cu ușurință de către orice turist. 

Citeste mai mult.

Lista câtorva localuri care merită încercate în cazul în care vă aflați într-o călătorie în Iași

Ne-am gândit să întocmim o listă cu cele mai bune restaurante din Iași, astfel încât să-i ajutăm pe cei care doresc să viziteze orașul. În capitala Moldovei turiștii vor putea alege dintre restaurante cu specific mediteraneean, restaurante cu specific internațional sau restaurante al căror meniu se bazează pe preparate tradiționale.

Citeste mai mult.

Activități de agrement în apropierea orașului Iași

Pe durata sejurului petrecut în Iași veți putea să vă bucurați și de activități de agrement, acestea putând fi practicate în Zona de Agrement Ciric sau în Parcul de Agrement Hamak. Indiferent pentru care veți opta, o să aveți parte de relaxare și distracție. 

Citeste mai mult.

Alegeți dintre cele mai apreciate hoteluri din Iași și bucurați-vă de un sejur cât mai plăcut

 Pe teritoriul orașului Iași veți descoperi unități de cazare potrivite pentru toate bugetele și preferințele. Indiferent că ați ales să petreceți un sejur în orașul celor 7 coline sau că vă deplasați în interes de serviciu, veți găsi cu siguranță un hotel care să vă satisfacă cerințele.

Citeste mai mult.