Oradea este un oraș perfect pentru un city break, fiind considerat de mulți turiști drept cel mai frumos oraș din România. Acesta își încântă vizitatorii cu locații extrem de instagramabile. Odată ajunși în Oradea, nu este nevoie să depuneți prea mult efort pentru a descoperi locuri care să vă farmece retina și să vă înfrumusețeze profilurile de pe rețele de socializare. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre locurile pe care noi le considerăm demne de fotografiat, însă dumneavoastră puteți să descoperiți multe alte și puteți realiza zeci de cadre care vor stârni invidia până și celor mai profesioniști fotografi.
Palatul Moskovitz-Miksa este fără doar și poate unul dintre cele mai instagramabile locuri din Oradea. Palatul a fost construit între anii 1904-1905, de către inginerul Moskovitz Miksa, de unde și denumirea sa. În ceea ce privește arhitectura palatului, predominant este stilul seccesion münchenez, cunoscut ca Lilienstil. Fațada azurie a palatului este bogat ornamentată cu motive vegetale, însă se pot observa și motive geometrice și zoomorfe. Turnurile palatului nu au cum să nu vă ducă cu gândul la poveștile cu cavaleri și prințese. Palatul cuprinde un subsol, un parter înalt și două etaje, structura sa este zveltă, la parter sunt dispuse spații comerciale, iar la etaje apartamente. Palatul este cu atât mai spectaculos în amurg, însă turiștii vor putea realiza fotografii extrem de frumoase în orice perioadă a zilei.
Plănuiți să vizitați Oradea și nu știți unde să faceți câteva poze frumoase, care să fie o amintire plăcută, sfatul nostru este să vă îndreptați către Palatul Vulturul Negru. Palatul este situat în Piața Unirii, care este și ea extrem de fotogenică. Acesta este considerat de mulți ca fiind cea mai monumentală clădire de pe cuprinsul orașului. Palatul Vulturul Negru are o arhitectură superbă, în secession, și cuprinde un parter înalt și trei etaje. Spre deosebire de Palatul Moskovitz-Miksa, Palatul Vulturul Negru este format din două corpuri de clădire, cele două structuri asimetrice fiind legate între ele printr-un pasaj cu vitralii. Lumina, în nuanțe calde, care străbate prin vitralii în pasaj, creează o atmosferă de poveste. Turiștii vor putea realiza fotografii atât cu fața palatului, cât și în zona pasajului, totul ține de imaginația și de gusturile fiecăruia.
Un alt palat extrem de frumos de pe cuprinsul orașului este Palatul Stern. Palatul a fost proiectat de către arhitecții Komor Marcell și Jakab Dezso, arhitecți care au fost însărcinați și cu construirea Palatului Vulturul Negru. Fațada Palatului Stern este ornamentată cu motive florale, iar culoarea sa, ornamentele din fier forjat și porțile monumentale sunt într-o perfectă armonie și fac locația extrem de istagramabilă. Palatul se evidențiază cu precădere datorită bandei ornamentale de sub cornișă, care prezintă simboluri cu referire la fecunditate și germinație. Aceste simboluri sunt plasate și în spațiile dintre ferestre.
În cazul în care plănuiți să vizitați Oradea alături de persoana iubită și nu știți unde ați putea realiza câteva fotografii drăguțe, noi vă sugerăm să aveți în vedere Podul Intelectualilor. Indiferent de anotimp sau de perioada din zi, de aici veți avea perspective plăcute asupra Palatului Primăriei și a Crișului Repede. Istoria acestui pod începe undeva în anii 1850, când în zonă a fost construită o pasarelă de lemn. În anul 1910, pasarela de lemn a fost înlocuită cu un pod de fier, care a fost deteriorat în urma unor inundații. Astfel, în anul 1974 s-a luat decizia construirii actualului pod. Noul Pod a început să fie numit Podul Intelectualilor în ultimul deceniu al secolului al XX-lea, deoarece intelectualii orădeni traversau zilnic podul pentru a ajunge la redacția Săptămânalului Gazeta de Vest, la redacția Cotidianului Crișana sau la redacția Revistei Familia.
Oradea se mândrește și cu locații instagramabile mai puțin cunoscute, care vor fi perfecte pentru acei turiști care iubesc ca fotografiile lor să aibă o notă distinctă față de restul fotografiilor din mediul online. În acest sens, turiștii se pot îndrepta către Casa cu iederă. Imobilul este situat pe strada Franz Schubert și este acoperit aproape în totalitate cu un văl gros de iederă, care îi oferă un farmec boem. Dacă în timpul verii, în zilele toride de vară, verdele iederei creează o senzație de răcoare, odată cu venirea toamnei, frunzele capătă nuanțe multicolore, iar imobilul devine și mai instagramabil.
Din topul celor mai fotogenice edificii din Oradea nu putea lipsi Palatul Episcopal Greco-Catolic. Palatul a fost ridicat între anii 1903-1905, în stil electric, responsabil de proiectarea sa fiind arhitectul Kálmán Rimanóczy. Fațada palatului pare desprinsă din epocii de mult apuse, iar turnul său de pe colț amintește de bastioanele din Evul Mediu. Nu trebuie să fiți fotograf profesionist sau să dețineți cine știe ce aparatură pentru a realiza ședințe foto reușite, deoarece nuanțele calde ale palatului vor da foarte bine în pozele dumneavoastră și cu siguranță vor atrage multe aprecieri.
Încheiem topul celor mai instagramabile locuri de pe cuprinsul Oradei cu Palatul Baroc. Palatul datează din secolul al XVIII-lea și se situează printre cele mai importante atracții turistice ale orașului Oradea. Lucrările de construcție ale palatului s-au desfășurat sub conducerea arhitectului austriac Franz Anton Hillebrandt, care în 15 ani a reușit să construiască un palat sub forma literei U, pe trei nivele. Fațada palatului este simetrică, fiind decorată cu pilaștrii ionici, falduri și ghirlande, toate aceste elemente având rolul de a încadra cât mai bine ferestrele și porțile de acces ale palatului. Turiștii vor putea realiza fotografii frumoase și în parcul palatului, care mai ales primăvara este cu adevărat încântător.