Cele mai populare atracții turistice din Ținutul Bucovinei

   Bucovina nu este doar o regiune înțesată de mănăstiri, ci și o destinație de vacanță, unde veți descoperi nenumărate obiective turistice, pretându-se astfel și turismului cultural. La aproximativ 3 kilometri de centrul orașului Suceava veți putea vizita Cetatea de Scaun a Sucevei. Aceasta a făcut parte din sistemul de fortificații construit la sfârșitul secolului al XIV-lea în Principatul Moldovei. Acest sistem era compus din curți domnești, mănăstiri înconjurate de ziduri de piatră înalte, valuri de pământ și șanțuri adânci.  Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită de Petru Mușat spre finalul secolului al XIV-lea, fiind apoi fortificată de Ștefan cel Mare pe parcursul secolului al XV-lea. Cetatea a fost pentru aproape 200 de ani reședința domnilor moldoveni, iar în prezent este inclusă pe lista monumentelor istorice naționale. Până acum ceva ani aceasta se afla în ruine, însă între anii 2011-2015, cetatea a fost reabilitată în detaliu. Astfel, turiștii beneficiază de explicații cuprinzătoare, atât în limba română, cât și în engleză, și se pot bucura de activități interactive. Printre cele mai interesante atracții ale cetății se situează: Fortul mușatin, care datează din secolul al XIV-lea; Incinta exterioară, construită între anii 1476-1478; Șanțul de apărare, adăugat cetății la finalul secolului al XV-lea, și Zidul de contraescarpă, construit în cea de-a doua parte a secolului al XV-lea. După o vizită a cetății puteți vizita și Planetariu din Suceava. În sala circulară a Planetariului, care are un efectiv de 80 de locuri, prin intermediul proiectorului complex top ZKP 2, veți putea admira Soarele, Luna, planetele și nu mai puțin de 6000 de stele. Cu ajutorul proiectoarelor artificiale vă veți bucura de imaginea dinamică a sistemului solar, veți putea observa evoluția cometei Donati, fenomenul stelelor căzătoare și mișcarea unui satelit artificial. La etaj, este situată o Mediatecă, unde sunt organizate diferite evenimente și se oferă vizitatorilor video-documentare. Terasa și cupola mobilă sunt utilizate pentru observații astronomice cu luneta și telescopul. Astfel, curioșii vor putea admira petele solare, relieful Lunii, inelele lui Saturn, nebuloase galactice și diferite fenomene astronomice, precum eclipse, oculații. La parterul clădirii este organizat un spațiu expozițional permanent, unde veți putea admira expoziții precum: „Pagini din Istoria Astronomiei Românești”, „Observatoare și Instrumente Astronomice din Lume”, „Dincolo de Calea Lactee” și „Primul Sistem Solar”.

 Bucovina Suceava poza

   La câțiva metri de Cetatea de Scaun a Sucevei este amplasat Muzeul Satului Bucovinean. Acest muzeu în  aer liber a fost înființat oficial în anul 1958, propunându-și să valorifice potențialul etnografic al acestei regiuni a României. Primele campanii de cercetare și culegere a materialelor etnografice au fost întreprinse abia în anul 1971, în același an, Consiliul Popular Municipal Suceava alocând spre înființarea muzeului, un teren de 1,7 hectare, situat pe platoul din fața Cetății de Scaun. Astfel, aici au fost expuse primele 11 obiective ale muzeului. În anul 1990, suprafața muzeului s-a extins cu încă 6 hectare. În prezent, pe cuprinsul Muzeului Satului Bucovinean se pot vizita: o colibă din Câmpulung Moldovenesc; o casă  tradițională din Roșu; crâșma din Șaru Dornei; atelierul de olărit din Marginea; moara de apă de la Mănăstirea Humorului; o casă de locuit din Cacica; ferăria; o locuință din Volovăț; piua de sumane din Satu Mare; coșerul din Sfântul Ilie; casa din Vicovu de Jos; o gospodărie tradițională din Straja; casa din Ostra; celarul din Moldovița; locuința din Câmpulung Moldovenesc; biserica de lemn și clopotnița din Vama; o gospodărie tradițională din Rădășeni și o casă din Dorna Candrenilor.

   Mai multe despre stilul de viață de țăranilor bucovineni veți putea afla vizitând și Muzeul Sătesc Toader Hrib. Membrii familiei Hrib au transmis din generație în generație iubirea pentru obiectele tradiționale ale zonei. Bunicul și  tatăl lui Toader Hrib au colecționat o serie de obiecte vechi. Toader Hrib a dus această pasiune la un alt nivel, colindând localitățile din jurul satului Arbore și strângând obiecte tradiționale de la localnici. Denunțat deoarece asculta postul de radio Europa Liberă, Toader Hrib a fost arestat de regimul comunist. În timpul detenției sale, o parte din obiectele adunate cu mare sârg de către el s-au împrăștiat. Ieșit din închisoare a continuat să colecționeze obiecte cu valoare etnografică și chiar a dorit să înființeze un muzeu în locuința sa, însă nu a primit aprobare. În anul 1966, o parte a colecției sale a fost cumpărată de către Muzeul Județean Suceava, iar mai apoi, Comitetul Raional de Partid-Rădăuți și-a dat acordul pentru ca în locuința sa să funcționeze un muzeu. Obiectele erau expuse în cele două camere ale locuinței și în cerdac. Vizitatorii aveau ocazia să admire iatagane, unelte tradiționale din lemn, grenade, căști și ghiulele, lăzi de zestre, opinci, monede vechi, un plug de lemn, instrumente muzicale, Ocaua lui Cuza, Istoria frumosului Arghir, tipărită în chirilică, ștergare, icoane, fotografii vechi și altele. Toader Hrib îi întâmpina personal pe oaspeții muzeului, care nu erau deloc puțini, până în anul 1979, trecând pragul muzeului circa 70.000 de persoane. Acestea nu sunt singurele muzee de pe cuprinsul Bucovinei, turiștii vor putea vizita și Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc. În cadrul muzeului veți putea admira linguri care au fost folosite, dar și linguri confecționate în scop strict decorativ. Acest obiect atât de poular în viața cotidiană poate fi confecționat din diferite soiuri de lemn, decorat cu diverse motive și poate avea diferite forme. La o distanță de câțiva kilometri de Câmpulung Moldovenesc veți putea vizita Muzeului Oului. În cadrul celor 106 vitrine sunt expuse ouă încodeiate din zona Bucovinei, dar și din restul României și chiar din străinătate, acesta fiind cel mai mare muzeu de acest tip de pe cuprinsul țării.  Turiștilor care poposesc în Câmpulung Moldovesc le sugerăm să viziteze și Muzeul Arta Lemnului. Muzeul funcționează într-o clădire construită în jurul anului 1900, în care, pentru o vreme, a funcționat prefectura județului. Colecția muzeală însumează piese de mobilier, unelte din lemn și ustensile folosite în desfășurarea diferitelor ocupații și meșteșuri specifice zonei. În curtea muzeului a fost amenajată o secție în aer liber în cadrul căreia veți putea admira case și porți din lemn. 

 Bucovina Suceava poza

   Iubitorii tradițiilor românești pot vizita și Atelierul de Ceramică Marginea. Localitatea Marginea și-a câștigat faima, în special, datorită ceramicii negre, unice în Europa. Istoricii sunt de părere că, în Marginea, olăritul este o ocupație ce datează din jurul  anului 1500. Interesant este faptul că în lume există doar 3 centre de producere a ceramicii negre, unul în Mexic, unul în America de Sud și cel din Marginea. În perioada interbelică, în Marginea viețuiau în jur de 60 de familii de olari, însă în perioada comunistă era interzis să ai în posesie o roată de olărit, cu toate acestea, meșteșugul a rezistat și perioadelor vitrege, fiind păstrat până astăzi. Vizitarea atelierului de olărit din Marginea este gratuită, iar, lângă atelier, se află un magazin de unde puteți achiziționa produsele care v-au atras atenția. După vizitarea atelierului, puteți să vă bucurați de bucate tradiționale și de un ambient pe măsură La Masa Olarului, o căsuță țărănească transformată în restaurant. La fel de interesant este și satul cu case încondeiate din Cicănești. Încă de la intrare în sat, veți rămâne impresionați de căsuțele frumos decorate cu motive tradiționale. Pe teritoriul localității există peste 600 de astfel de case, care au dat naștere unui adevărat muzeu în aer liber.

 Bucovina Suceava poza

 

Petreceți un Crăciun încărcat de tradiție în Bucovina

Cu ocazia Crăciunului, Bucovina se îmbracă în haine de sărbătoare, regiunea căpătând un suflu nou. Turiștii sunt ademeniți de tradițiile și obiceiurile seculare, iar an de an, aleg să petreacă Crăciunul pe meleaguri bucovinene. Deși poate părea desuet, locuitorii Bucovinei respectă cu sfințenie unele obiceiuri.

Citeste mai mult.

Alegeți să petreceți un sejur de Paște relaxant în Bucovina

 Paștele se sărbătorește primăvara, atunci când natura revine la viață, motiv pentru care românii vor să se bucure de vreme frumoasă și căldură, alegând un loc liniștit, cu peisaje plăcute, unde să se relaxeze și să-și încarce bateriile. Atunci când vă organizați vacanța de Paște, trebuie să aveți în vedere faptul că și România are destinații extrem de frumoase, care merită să fie descoperite, una dintre acestea fiind Bucovina.

Citeste mai mult.

Bucovina - activități și locuri pe care puteți să le includeți în programul sejurului dumneavoastră

 Pentru turiștii care preferă vacanțele animate, pe durata cărora să se bucure de activități cât mai diverse, amintim faptul că Bucovina nu este doar o regiune cu foarte multe mănăstiri și muzee, ci este o zonă binecuvântată de natură cu numeroase peisaje uimitoare și nenumărate frumuseți naturale.

Citeste mai mult.

Bucovina - Vizitați cele mai spectaculoase lăcașuri de cult din Ținutul Mănăstirilor

Bucovina este supranumită și Ținutul Mănăstirilor, aici fiind situate unele dintre cele mai spectaculoase lăcașuri de cult de pe teritoriul României. Mănăstirea Putna este situată la circa 33 de kilometri de orașul Rădăuți, în nordul Moldovei.

Citeste mai mult.