Oferte Cazare - City Break Viseu De Sus, Maramures, Romania 🌆 2024

Cazare - City Break Viseu De Sus 2024

    Orașul Vișeu de Sus este amplasat în Depresiunea Maramureșului, în nord-estul județului Maramureș. Zona în care este amplasat acest oraș este cunoscută dincolo de granițe, impresionându-i pe turiști atât prin frumusețile naturale, cât și datorită bogatului patrimoniu cultural. Orașul numără circa 15.000 de locuitori, din punct de vedere demografic fiind al patrulea centru urban din Maramureș, pe primele trei locuri situându-se Baia Mare, Sighetu Marmației și Borșa .   Cele mai multe monografii dedicate orașului susțin că acesta este atestat documentar încă din anul 1365, Vișeu de Sus fiind menționat într-o diplomă emisă de cabinetul regelui maghiar Ludovic de Anjou. Sunt însă și istorici care cred că localitatea apare pentru prima dată în documente în anul 1549, fiind numită Vișeul Nou sau Între Râuri . Localitatea a fost numită  Între Râuri , deoarece era amplasată la confluența râului Vișeu cu râul Vaser, numele păstrându-se până la începutul secolului al XX-lea. 

Citeste mai mult

City Break Viseu De Sus 2024 face parte din regiunea Maramures din Romania.

In Viseu De Sus sunt 11 hoteluri, din care un hotel de 4 stele, 10 hoteluri de 3 stele.

Filtre City Break Viseu De Sus 2024

Filtreaza hotelurile din Viseu De Sus pe baza numarului de stele:

Preturile prezente pe aceasta pagina, referitoare la hotelurile din Viseu De Sus, sunt orientative, calculate pentru 2 persoane, pe baza prețurilor aplicate în ultimele 60 de zile. Pretul corect din acest moment este afisat in pagina de rezervare si este calculat in functie de ofertele si disponibilitatea curenta.

Vișeu de Sus - unul dintre cele mai frumoase orașe din Maramureș

    Deși istoricii nu s-au pus de acord cu privire la anul în care este consemnată pentru prima dată existența orașului, trebuie precizat că dezvoltarea acestuia a debutat în secolul al XVIII-lea, când în Borșa și Vișeu se organizează centre forestiere, în cadrul cărora munceau țipteri originari din Zips. Aceștia au fost aduși în Vișeu la ordinul împăratului Iosif al II-lea al Austriei. Încă de la vârsta de 14 ani, băieții începeau munca în pădure: plantau molizi, îngrijeau de pepiniere, defrișau, construiau plute pe care le lansau apoi pe apă, construiau poduri și drumuri de lemn. Țipterii au trăit în bună înțelegere cu românii, având aproximativ același condiții de trai, la limita subzistenței, și fiind persecutați de către stăpânirea străină. O legendă spune că orașul s-ar fi înființat datorită exploatării lemnului, într-una din zile un tată și fiul său au pornit în pădure, soarta nefastă a făcut ca băiatul să fie ucis de un lemn. În memoria băiatului, tatăl său a construit aici o biserică, în jurul căreia s-au construit mai apoi mai multe locuințe.

    În anul 1743, în Vișeu de Sus se stabilesc câteva familii de mineri din Saxonia, care se ocupau cu exploatarea mineritului. În anul 1775, în Vișeu se stabilesc câteva familii din Tirol și Salzburg.  În perioada 1776-1794, în localitate se așează primii coloniști proveniți din Salzkammergut, urmând ca în anul 1778 aici să locuiască 25 de familii din Gmunden. În ultimele două decade ale secolului al XVIII-lea, noii sosiți construiesc în estul orașului o moară. În anul 1788, locuitorii din Vișeu de Sus inaugurează școala elementară a visteriei, iar în anul 1790 construiesc stavilarul de la Făina, iar apoi parohia romano-catolică din Vișeu. La începutul secolului al XIX-lea, țipteri din Vișeu pun bazele unei fabrici de cherestea, iar între anii 1809-1810, în jurul fabricii se organizează și populează Cartierul Țipterai. Populația de origine germană și austriacă a fost în permanență în creștere, ajungându-se ca la recensământul din anul 1930, germanii să ocupe o pondere de 24,84% din totalul populației. 


poza Vișeu de Sus - unul dintre cele mai frumoase orașe din Maramureș

    Pe teritoriul orașului Vișeu de Sus, turiștii pot vizita un număr de 33 de clădiri clasificate drept monumente istorice. Printre principalele atracții ale orașului se situează Biserica ortodoxă Buna Vestire. Lăcașul de cult este construit în stil neogotic, casa parohială datând din anul 1842. Clopotul mare al bisericii datează din anul 1907, lăcașul de cult numărând și două clopote mai mici. În rândul localnicilor, Biserica este cunoscută și drept Biserica Bătrână. Aceasta a fost zidită în anul 1934, pe locul unei bisericuțe din lemn, în jurul căreia se crede că s-a dezvoltat localitatea Vișeu de Sus. În centrul orașului Vișeu de Sus, turiștii pot vizita și Biserica romano-catolică Sfânta Ana. Biserica datează din anul 1912, în stil neogotic, fiind construită de către preotul Schiller Carol și proiectată de către un arhitect italian. Valoarea lăcașului de cult este cu atât mai importantă, având în vedere că aici se pot admira picturi și sculpturi realizate de către artiști austrieci și italieni. În jurul bisericii există un cimitir unde își dorm somnul de veci soldați austro-ungari și germani căzuți în timpul luptelor din Primul Război Mondial. Pasionații de istorie și nu numai pot vizita și Muzeul de Etnografie și Istorie și Centrul de Meșteșuguri - fostul spital public Irina. Muzeul a fost inaugurat în anul 2003 și funcționează într-o clădire care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În cadrul muzeului sunt adăpostite peste 1100 de exponate, la parter fiind fotografii, documente și obiecte privitoare la istoria orașului și a zonei. În timp ce la etajul muzeului turiștii vor avea ocazia să admire o expoziție etnografică, astfel putând să afla informații prețioase despre tradițiile și obiceiurile din zonă. 

poza Vișeu de Sus - unul dintre cele mai frumoase orașe din Maramureș

  O altă clădire cu istorie din Vișeu de Sus este Fostul Gimnaziu, clădire în care astăzi funcționează Liceul Tehnologic nr. 1. Clădirea datează din secolul al XIX-lea. Pe lângă comunitatea germană, în oraș a trăit și o importantă comunitate evreiască. Dovadă a existenței acesteia stă cimitirul evreiesc. Acesta are o istorie impresionantă, iar monumentele  funerare de aici au sute de ani vechime. Sinagoga din oraș a fost demolată, însă cimitirul se poate vizita și astăzi. Dacă doriți să aflați mai multe despre modul în care trăiau evrei din Vișeu de Sus, aveți posibilitatea de a vizita Casa-Muzeu "Elefant". Muzeul a fost inaugurat în anul 2011, funcționează într-o casă evreiască din lemn, în cadrul său putându-se vizualiza secvențe din viața evreilor din oraș. Muzeul este dotat și cu bibliotecă-cafenea.