Descoperiți spectaculoasele lăcașuri de cult de pe teritoriul orașului Brașov

   Fiind un oraș multietnic, pe cuprinsul căruia au viețuit mai multe religii și confesiuni, în Brașov veți descoperi impresionante lăcașuri de cult ortodoxe, catolice, protestante, dar și sinagogi destinate mozaicilor. Acestea sunt reprezentative pentru diverse stiluri arhitecturale și au vechimi de sute de ani. Prin urmare, o să fie o experiență plăcută și educativă să vizitați o parte dintre ele și să vă îmbogățiți informațiile în ceea ce privește istoria și arhitectura ecleziastică. Biserica Neagră din Brașov este închinată Maicii Domnului, însă a primit acest supranume după incendiul din  1689, când fumul a înnegrit pereții. Lucrările de construcție la lăcașul de cult au debutat în anul 1383, din inițiativa preotului Thomas Sander, lăcașul fiind un simbol al goticului transilvănean. În anul 1421, orașul Brașov a cunoscut o invazie turcească, ceea ce a făcut ca lucrările să fie sistate, fiind reluate la mijlocul secolului al XV-lea. Lăcașul de cult cuprinde un corp trinavat, două tribune laterale și două turnuri vestice. Tot în aceeași perioadă au fost construite și cele 5 portaluri din piatră, acestea fiind unele dintre elemente cele mai reprezentative ale goticului târziu în Europa. În interiorul lăcașului de cult veți putea observa o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul, aceasta fiind mărginită de icoana Sfintei Ecaterina și a Sfintei Barbara. În interiorul bisericii se păstrează o cristelniță din bronz în stil gotic, care datează din anul 1472, strane din secolul al XVIII-lea, orga mare, orga mică și o colecție de covoare orientale impresionantă.

 Transilvania Brasov poza

  Stilul baroc este reprezentat cu succes de existența Bisericii Romano-Catolice Sfinții Petru și Pavel. Aceasta a fost construită între anii 1776-1782, proiectul fiind realizat de către arhitectul vienez Karl Joseph Lamasch. O parte din lucrări au fost finanțate de către împărăteasa Maria Theresa. La începutul secolului XX, bolțile lăcașului de cult au fost decorate cu picturi în care sunt reprezentate scene religioase, iar pentru ferestre au fost comandate vitralii din Budapesta. Un alt lăcaș de cult al orașului Brașov este Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae. Lăcașul de cult a fost construit în secolul al XIII-lea și este situat în Șcheii Brașovului. Biserica a fost amplasată pe locul unor construcții mai vechi din lemn și din piatră, „prin darea și mila binecredincioșilor din Moldova și Țara Munteniei”. De-a lungul trecerii timpului, lăcașul de cult a suferit numeroase modificări, din vechea arhitectură a lăcașului de cult păstrându-se  doar paramentul exterior muntenesc al fațadelor navei și al turnului-clopotniță. Din dorința lui Radu Tempea II, estea fost reconstruit naosul și au fost construite cele două paraclise laterale: Buna Vestire din nord și Înălțarea Domnului din sud. Ansamblul bisericesc a fost decorat cu picturi murale aparținând curentului post brâncovenesc. Turnul cu ceas din vestul lăcașului de cult a fost construit în anul 1751, fiind dania țarinei Elisabeta Petrovna. Între anii 1940-1946, a fost înlocuită pictura bisericii, de această dată fiind realizată de către pictorul Costin Petrescu.

 Transilvania Brasov poza

    Vă recomandăm să vizitați și Biserica Evanghelică Sfântul Martin, atestată documentar pentru prima dată în anul 1225. Lăcașul de cult a suferit numeroase distrugeri în timpul invaziei otomane din anul 1421. Astfel, între anii 1442-1447 au fost realizate numeroase lucrări de reconsolidare. În anul 1730, a fost consacrat noul altar, iar între anii 1795-1796 a fost demolat corul, pentru ca biserica să se extinsă spre est. Ultima restaurare a lăcașului de cult datează din perioada 1961-1962, fiind realizată de Direcția Monumentelor Istorice din București. O alt locaș de cult evanghelic este reprezentat de Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu. Această biserică este amplasată în Brașovul Vechi, la poalele dealului Sprenghi. Biserica este construită în stil gotic, specific ordinului cistercian, are un plan bazical cu trei nave și un cor cu absidă poligonală flancată de capele. Și acest lăcaș a fost victima invaziilor otomane, bolțile lăcașului de cult au fost reconsolidate după invaziile  otomane dintre anii 1421-1438. Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului este o biserică ceva mai nouă, fiind construită între anii 1895-1899, din inițiativa protopopului Bartolomeu Baiulescu. Planurile lăcașului au fost realizate de către arhitectul G. Bruss. Interiorul lăcașului de cult este decorat cu fresce realizate de către pictorul Anastase Demian. Pe teritoriul orașului Brașov există și o Sinagogă Neologă, construită în anul 1899, după planurile realizate de arhitectul Leopold Baumhorn. Sinagoga a fost inaugurată la data de 20 august 1901 și prezintă elemente pe fațadă, caracteristice stilului Art Nouveau. Aceasta nu este singura sinagogă din oraș. În anul 1924 a fost construită și o sinagogă ortodoxă, pentru credincioșii mozaici de rit ortodox. Aceasta a funcționat până în anul 1941.

 Transilvania Brasov poza

Cele mai instagramabile locuri din Brașov

Orașul Brașov este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, care, pe lângă numeroasele sale obiective turistice, își încântă vizitatorii și cu o mulțime de locuri instagramabile. Prin urmare, fie că sunteți fotografi profesioniști, fie că doar cochetați cu aparatul foto, în Brașov veți descoperi locuri care să vă inspire și care să vă ajute să realizați sesiunile foto mult visate. 

Citeste mai mult.

Hoteluri cu piscină interioară încălzită din Brașov și împrejurimi

Tot mai mulți turiști își doresc să combine un sejur de ski cu momente de relaxare și răsfăț, în întâmpinarea acestora vin unitățile de cazare care dispun de piscine interioare încălzite. Dacă pe pârtiile din jurul orașului Brașov vă puteți bucura de schiat, după puteți desfășura și numeroase activități apres-ski. Ce poate fi mai plăcut ca după o zi petrecută pe pârtie să vă relaxați la piscina hotelului în care sunteți cazați.

Citeste mai mult.

Câteva localuri în care să luați masa în timpul sejurului în Brașov

După ce v-ați plimbat pe străduțele din centrul vechi ale Brașovului, admirând multitudinea de porumbei, cu siguranță că veți dori să vă bucurați de o masă delicioasă. În cele ce urmează o să vă prezentăm câteva localuri care impresionează datorită preparatelor, a atmosferei sau a priveliștilor. Astfel, fie că alegeți să vizitați orașul Brașov în timpul ierni, fie că optați pentru un sejur estival în Brașov, trebuie să treceți în revistă aceste localuri.

Citeste mai mult.

Alegeți să vă bucurați de distracție și relaxare în cadrul Complexului Paradisul Acvatic din Brașov

  Paradisul Acvatic este un complex de agrement destinat relaxării și practicării de activități sportive. Complexul funcționează începând cu anul 2007 și prezintă două zone: o zonă situată în aer liber, cu o suprafață de 12.000 metri pătrați, și o zonă interioară, potrivită pentru desfășurarea de activități în timpul sezonului rece

Citeste mai mult.

Facilitățile sportive și de agrement oferite de unitățile de cazare din Brașov vor face din sejurul dumneavoastră o experiență dintre cele mai plăcute

 O vacanță în Brașov poate reprezenta o ocazie potrivită pentru a începe să practicați un sport sau pentru a descoperi noi sporturi, care vă vor ajuta să duceți un stil de viață sănătos. Pe lângă faptul că sportul ajută metabolismul, acesta ajută și secreția de endorfine, creând practicanților o stare de bine. Hotelieri din Brașov s-au gândit la această nevoie a dumneavoastră, majoritatea unităților de cazare oferindu-vă numeroase facilități sportive și de agrement.

Citeste mai mult.

Cele mai importante obiective turistice pe care le puteți vizita în orașul Brașov

Așezat în centrul țării, Brașovul este un oraș înțesat de obiective turistice, astfel încât ne-am gândit că ar fi folositor să vă prezentăm succint cele mai importante obiective turistice ale orașului și sperăm să vă inspirăm astfel încât să vizitați o mare parte a acestora.

Citeste mai mult.