Oferte Cazare - City Break Sighetu Marmatiei, Maramures, Romania 🌆 2024

Cazare - City Break Sighetu Marmatiei 2024

    Sighetu Marmației , municipiu de pe cuprinsul Maramureșului, are în componența sa localitățile Sighetu Marmației, Lacul Baciului, Iapa, Șugău, Valea Hotarului și Valea Cufundoasă. În anul 2011, localitatea număra 37.640 locuitori, fiind depășită doar de către orașul Baia Mare. Lingviștii sunt de părere că denumirea orașului ar proveni din termenul traco-dacic zeget , care în traducere înseamnă cetate . De asemenea, sunt și păreri conform cărora denumirea orașului ar fi evoluat din termenul maghiar sziget , care în română înseamnă insulă, o rașul fiind denumit astfel, deoarece era înconjurat de apele râurilor Iza, Tisa și Ronișoara.    În trecut, orașul a fost numit și Zygeth (1326), Dygnet, Zyget, Ziget (1334-1335), Sihota (1404), Szigethinum (1754) etc.  Cel de-al doilea termen al denumirii orașului, Marmația , apare consemnat întâia oară în anul 1494, de către Antonius Bonifinii, sub forma Marmacia , care spunea el că este un nume vechi al Maramureșului. În secolele următoare sunt folosite și formele Marmatia, Marmaticae și Marmatiae.  Denumirea compusă a intrat în uz în jurul anului 1742, cunoscând diverse forme, în anul 1968 oficializându-se denumirea de Sighetu Marmației

Citeste mai mult

City Break Sighetu Marmatiei 2024 face parte din regiunea Maramures din Romania.

In Sighetu Marmatiei sunt 10 hoteluri, din care 3 hoteluri de 4 stele, 7 hoteluri de 3 stele.

Filtre City Break Sighetu Marmatiei 2024

Filtreaza hotelurile din Sighetu Marmatiei pe baza numarului de stele:

Preturile prezente pe aceasta pagina, referitoare la hotelurile din Sighetu Marmatiei, sunt orientative, calculate pentru 2 persoane, pe baza prețurilor aplicate în ultimele 60 de zile. Pretul corect din acest moment este afisat in pagina de rezervare si este calculat in functie de ofertele si disponibilitatea curenta.

Atracțiile orașului Sighetu Marmației

      Orașul Sighetu Marmației, cunoscut și ca Sighet,  capitala istorică a Maramureșului,  este un oraș care s-a dezvoltat rapid, în prezent fiind un important centru industrial și universitar. Orașul a fost consemnat documentar în anul 1326, însă cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, are o istorie mult mai îndelungată decât atestă documentele. Pe dealul Solovan tronează o cetate din perioada traco-dacică. De altfel, pe tot cuprinsul orașului au fost descoperite vestigii arheologice din diverse perioade istorice, precum paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, cea mai recentă așezare datând din secolele XI-XII. Ca pe întreg cuprinsul Maramureșului și în Sighetu Marmației  tradițiile sunt foarte bine conservate. În luna decembrie, în Sighet se organizează Festivalul Datinilor de Iarnă, ocazie cu care localnicii scot la lumină cele mai prețioase veșminte tradiționale, bărbații îmbrăcând cu acest prilej uniforme militare dintre cele mai dichisite și măști de lup înspăimântătoare, în timp ce femeile îmbracă bundițe din blană de oaie, bluze brodate, fuste, șorțuri în dungi și cizme înalte. Centrul vechi al orașului Sighetul Marmației se întinde de-a lungul Pieței Libertății și a Străzii Mihaly de Apsa, zona fiind înțesată de clădiri istorice, cu arhitectură specifică Austro-Ungariei. În Piața Libertății, turiștii vor descoperi Muzeul Maramureșului, muzeu cu specific etnografic, în cadrul căruia vizitatorii vor putea admira țesături artizanale, diferite obiecte din lemn, măști fioroase și alte obiecte cu importanță etnografică pentru zona aceasta a Maramureșului. Muzeul funcționează într-o clădire în stil baroc, care datează din anul 1730, dar cuprinde și o secțiune în aer liber, care se desfășoară la periferia orașului. Secțiunea în aer liber este organizată asemenea unui sat tradițional maramureșean, pe cuprinsul căruia există căsuțe din diferite perioade, în diferite stiluri.  Cele mai vechi locuințe datează din secolul al XVI-lea.

poza Atracțiile orașului Sighetu Marmației

    Nu se poate să vă aflați în Sighetu Marmației și să nu vizitați Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Memorialul este amenajat în clădirea în care a funcționat una dintre cele mai opresive închisori ale regimului comunist. În primii ani ai regimului comunist aici au fost încarcerați numeroși intelectuali, politicieni, jurnaliști, preoți și alte tipuri de persoane care nu plăceau regimului recent instituit. Cei mai mulți dintre aceștia au murit din cauza relelor tratamente administrate și a foamei, printre aceștia situându-se și Iuliu Maniu, conducătorul Partidului Țărănesc. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței nu este un simplu muzeu, ci reprezintă o filă  dureroasă a istoriei noastre recente. În timpul sejurului în Sighetu Marmației, turiștii vor putea vizita și casa în care a copilărit Elie Wiesel, scriitor de origine evreiască, care a supraviețuit Holocaustului. Vizitând casa memorială a lui Elie Wiesel, veți putea vedea cum arăta o casă evreiască în perioada interbelică. Elie Wiesel a fost distins cu Premiul Nobel pentru pace, în anul 1996 fiind numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură, iar în anul 2001 fiind ales membru de onoare al Academiei Române. Cea mai importantă carte a acestuia este "Noaptea", o lucrarea autobiografică în care descrie viața din lagărele de exterminare naziste.

poza Atracțiile orașului Sighetu Marmației

    În centrul orașului Sighetul Marmației funcționează și Muzeul Etnografic al Maramureșului, unde turiștii vor putea admira obiecte utilizate în exercitarea celor mai cunoscute meserii din această zonă a țării. Muzeul găzduiește și o serie de icoane pictate pe sticlă, piese componente ale portului tradițional maramureșean, măști și alte obiecte. La circa 20 de kilometri distanță de orașul Sighetu Marmației, turiștii vor putea vizita Mănăstirea Bârsana. Complexul mănăstiresc are în componența sa mai multe clădiri tradiționale din lemn, cele mai multe dintre ele fiind construite după căderea comunismului. În apropiere puteți admira o biserică din lemn, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Pereții interiori ai clădirii sunt acoperiți de fresce, realizate de către Teodor Hodor, în anul 1806. Un alt lăcaș de cult din lemn, cu o arhitectură impresionantă, este Biserica de lemn din Poienile Izei.  Lăcașul de cult a fost construit între anii 1604-1632, din bușteni de brad. Pe ușile de la intrare ale lăcașului de cult sunt înfățișați Sfinții Petru și Pavel. Principala atracție a bisericii este reprezentată însă de frescele zugrăvite de Gheorghe din Dragomirești. Cele mai impresionante scene sunt cele ale Judecății de Apoi, scenă în care păcătoșii sunt purtați de focurile Gheenei către locul în care urmează să-și ispășească pedepsele.  Flăcările sunt înghițite de un leviatan cu ochi umani. 

poza Atracțiile orașului Sighetu Marmației