Obiective turistice din stațiunea Vatra Dornei

     Dezvoltarea stațiunii Vatra Dornei are la bază o legendă al cărui protagonist a fost Dragoș Vodă. Legenda spune că domnitorul Moldovei ar fi venit pe aceste meleaguri pentru a vâna, dar s-a îndrăgostit nebunește de o fată pe nume Dorina, pe care a ucis-o din greșeală. Cu inima frântă și plin de remușcări, Dragoș a îngropat-o pe fată chiar în pădurea în care fusese ucisă. Pădurea și-a luat apoi numele după cel al fetei, în timp devenind Vatra Dornei. Stațiunea este atestată documentar pentru prima dată încă din secolul al XVI-lea, în acea perioadă fiind o așezare meșteșugărească. Importanța terapeutică a apelor din această zonă a început să fie cunoscută încă de la jumătatea secolului al XVIII-lea, când apa de aici a fost studiată de către Hacquette de Nurnberg. La începutul secolului al XIX-lea, după cercetările și analizele efectuate de către medicul Ignatziu Plusch, importanța terapeutică a izvoarelor din Vatra Dornei a fost recunoscută în mod oficial. Doctorul a propus și un proiect pentru amenajarea băilor din Vatra Dornei, dorindu-se a se construi o clădire cu 6 căzi. Proiectul avea să fie aprobat în anul 1811. Tot în secolul al XIX-lea au fost construit Palatul Comunal, urmând ca în anul 1902, să se construiască Gara CFR. Stațiunea a cunoscut o perioadă de declin în timpul Primul Război Mondial, însă în perioada interbelică băile au fost refăcute, iar stațiunea a înflorit. În prezent, mii de turiști aleg să-și petreacă concediile sau week-end-urile în Vatra Dornei. Pe lângă faptul că se vor putea bucura de prospețimea aerului de munte, turiștii vor putea vizita o mulțime de locuri, precum mănăstiri, parcuri, muzee și castele.

 Bucovina Vatra Dornei poza
 

    În centrul stațiunii Vatra Dornei este situat Parcul Vatra Dornei. Datorită arborilor rari ce cresc aici, parcul a fost declarat rezervație dendrologică. În timpul unei plimbări prin parc veți avea ocazia de a admira numeroase veverițe, motiv pentru care parcul este numit și Parcul Veverițelor. Poate nu ar fi rău să aveți la dumneavoastră ceva nuci sau alune, care cu siguranță le va bucura pe micuțele viețuitoare. Parcul are o suprafață de 50 de hectare, aici concentrându-se principalele izvoare minerale. Pe cuprinsul parcului există și o serie de atracții arhitecturale, precum Pavilionul Japonez, Biserica Sfânta Treime și izvorul de apă minerală Parc. În imediata apropiere a parcului veți putea admira Cazinoul. Acesta datează din anul 1896, iar de-a lungul istoriei sale a fost folosit pe post de sală de jocuri, sală de concerte sau club muncitoresc. Din păcate, clădirea se află în stare avansată de degradare, dar se încearcă reabilitarea sa.

 Bucovina Vatra Dornei poza
 

    Iubitorii de istorie pot vizita și Muzeul Etnografic al Bucovinei. Muzeul funcționează în clădirea primăriei din Vatra Dornei, iar colecțiile sale sunt organizate în trei secțiuni: artă plastică contemporană, artă cinegetică și științe ale naturii. Un alt muzeu interesant din stațiunea Vatra Dornei este Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică Vatra Dornei. În cadrul muzeului veți putea vizualiza elemente de floră și faună specifice stațiunii, precum cerbi, căprioare, urși bruni, vulturi pleșuvi, cocoși de munte și alte specii de păsări. În stațiunea Vatra Dornei există și diverse locuri încărcate de mister, precum Castelul Dracula. În legătură cu această clădire circulă o mulțime de legende și mituri. În plus, de aici veți putea admira panorame spectaculoase către Munții Bărăganului. 

 Bucovina Vatra Dornei poza

Pârtii de schi din stațiunea Vatra Dornei

 Vatra Dornei este una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane ale României, beneficiind și de o bază balneoclimaterică, care, bineînțeles, atrage un număr cu atât mai mare de turiști. Dacă alegeți să vizitați stațiunea pe parcursul iernii, vă veți putea bucura de sporturi pe zăpadă și de prezența unui patinoar. De asemenea, în stațiune veți descoperi și câteva obiective turistice, care vor face ca sejurul dumneavoastră să fie cu atât mai animat.

Citeste mai mult.

Profitați de multiplele facilități oferite de unitățile de cazare din stațiunea Vatra Dornei

Vatra Dornei este o stațiune montană în care vă puteți bucura de zăpadă și de sporturi de iarnă, o stațiune potrivită pentru a petrece un sejur relaxant și odihnitor, însă este și o stațiune balneară, fiind frecventată de cei care doresc să-și amelioreze anumite probleme de sănătate. De asemenea, în stațiune Vatra Dornei se pot organiza și diverse întâlniri de afaceri, team building-uri și conferințe. Prin urmare, veți descoperi unități de cazare variate, astfel încât să se potrivească cerințelor și nevoilor tuturor turiștilor.

Citeste mai mult.

Optați pentru turism balnear și curativ în stațiunea Vatra Dornei

Stațiunea Vatra Dornei este supranumită și Perla Bucovinei, fiind o importantă stațiune balneo-climaterică. Stațiunea este situată la o altitudine de 800 de metri, în Depresiunea Dornelor, la confluența Bistriței cu Dorna. Stațiunea este mărginită de Munții Călimani, Giumalău, Rarău, Munții Bistriței, Bargau și Suhard, bucurându-se de un climat subalpin. Stațiunea Vatra Dornei era cunoscută însă din secolul al XIX-lea, datorită peisajelor sale nemaipomenit de frumoase, a climatului submontan, a aerului ozonat, a ospitalității locuitorilor, însă era o stațiune populară și pentru tratamentul diferitelor afecțiuni.

Citeste mai mult.