Parcul Cișmigiu ( București) - un loc ideal pentru relaxare în zilele toride de vară și nu numai

   Parcul Cişmigiu (Grădina Cişmigiu) este situat în centrul oraşului și este prima grădină publică de pe teritoriul României. Parcul are o suprafață de aproximativ 16 hectare și este mărginit de Bulevardul Schitu Măgureanu și Bulevardul Elisabeta. Parcul numără 5 intrări: 2 pe Bulevardul Elisabeta, 2 pe Bulevardul Schitu Măgureanu și 1 din strada Știrbei Vodă. În anul 1779, domnitorului Alexandru Ipsilanti a dorit ca în București să fie construite două cișmele. Una dintre cișmele a fost amplasată în apropiere de intrarea dinspre strada Știrbei Vodă. Locul s-a transformat în timp într-un focar de infecție în mijlocul orașului. Astfel, în anul 1830, generalul Pavel Kiseleff a ordonat ca balta să fie secată și pe locul său să fie construită o clădire publică, lucrările au început însă abia în anul 1847, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. S-a apelat la grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al grădinilor imperiale din Viena. Acesta a fost ajutat de către grădinarul Franz Harer. Noul domnitor al Țării Românești, Barbu Știrbei, hotărăște în anul 1848 săparea unui heleșteu și a unui canal de legătură cu râul Dâmbovița. În anul 1852, grădina a fost împrejmuită cu uluci, iar pe teritoriul său au fost amplasate 100 de bănci de stejar. Au fost aduse de la Viena diferite specii de platani, magnolii, aluni, frasini, peri, meri decorativi, pletoși etc. Inițial, Grădina Cișmigiu era un loc destinat protipendadei bucureștene, iar cei care doreau să se plimbe pe aleile parcului trebuiau să respecte un regulament strict. Prin urmare, aceștia nu aveau voie să vorbească tare, să facă mizerie sau să practice activități comerciale.

 Muntenia Bucuresti poza

  Inaugurarea oficială a grădinii a avut loc în anul 1854. Câțiva ani mai târziu, primăria orașului București a decis să cumpere o parte din terenul grădinii Crețulescu, Grădina Cișmigiu fiind astfel mărită cu 15.000 de metri pătrați. De asemenea, în aceași perioadă au fost aduse lebede și pelicani. În anul 1943, în partea dinspre Bulevardul Schitu Măgureanu a fost amenajată Rotonda Scriitorilor, unde sunt expuse busturile celor mai importanți scriitori români, precum: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Alexandru Odobescu, Ioan Luca Caragiale, George Coșbuc, Ion Creangă, Vasile Alecsandri și alții. În Parcul Cișmigiu veți putea admira și Rotonda Romană. Pe una dintre aleile parcului a fost dispus un monument de marmură, ridicat în cinstea soldaților francezi căzuți în timpul Primului Război Mondial. Pe cuprinsul parcului veți descoperi un loc special numit, La Cetate, unde sunt amplasate ruinele unui lăcaș de cult construit de logofătul Văcărescu în anul 1756. Partea de nord a parcului cuprinde o minunată grădină de trandafiri, iar partea de vest este amenajată sub forma unei grădini în stil franțuzesc. Parcul Cișmigiu dispune de 3 lacuri, unul dintre ele fiind amenajat cu o insulă și un debarcader, astfel încât vă veți putea bucura de plimbări cu barca. Pe insulă este prezent și un restaurant, Monte Carlo, unde veți putea lua masa. De-a lungul numeroaselor alei ale parcului au fost plantați diferiți arbori, acești oferind o umbră mai mult decât binevenită în zilele toride de vară. Astfel, parcul este potrivit pentru relaxare, vizitatorii putându-se bucura de umbră pe băncile sale confortabile, fiind, de asemenea, un loc minunat pentru promenadă. Vasele de ceramică cu flori constituie elemente de decor deosebite, care oferă parcului unicitate și un farmec autohton. Actuala amenajare a Parcului Cișmigiu se datorează arhitectului peisagist F. Rebhun. Pe teritoriul parcului sunt prezente și câteva specii de arbori protejați de lege, precum: Platanus x acerifolia, Torreya nucifera, Cedrus atlantica și Picea excelsa inversa. Parcul Cișmigiu se adresează tuturor, indiferent de vârstă. Astfel, veți putea observa un colț al șahiștilor, potrivit pentru vizitatorii mai în vârstă, și un colț al copiilor, amenajat în jurul Lacului Crețulescu. În anul 1883, lacul a înghețat pentru prima dată, iar bucureștenii s-au bucurat astfel de un patinoar natural. Începând cu acel an, în timpul iernii, pe Lacul Cișmigiu funcționează  un patinoar. 

 Muntenia Bucuresti poza

10 cele mai instagramabile locuri din București

Atunci când călătorim, cei mai mulți dintre noi își doresc să realizeze și fotografii drăguțe care să le înfrumusețeze feed-ul de instagram sau să le aducă sute de like-uri pe Facebook. Vrem sau nu să recunoaștem, rețele sociale sunt tot mai prezente în viața fiecăruia dintre noi, astfel că ar fi păcat să nu profitați de călătoria în București pentru a realiza și câteva fotografii demne de pus în ramă.  Din fericire, orașul București nu duce lipsă de locuri frumoase, clădiri, străzi și parcuri care merită imortalizate.

Citeste mai mult.

Unele dintre cele mai frumoase și mai populare restaurante din București

Bucureștiul este un oraș înțesat de restaurante și localuri extrem de frumoase, multe dintre acestea fiind recent construite sau renovate în ultimii ani. Pe cuprinsul Bucureștiului sunt dispuse circa 3500 de localuri în care puteți lua masa, multe dintre ele fiind și extrem de frumos decorate, rivalizând astfel cu cele mai pretențioase localuri din marile metropole din vestul Europei.

Citeste mai mult.

Facilități și servicii de care vă puteți bucura în cadrul celor mai populare hoteluri din București

Orașul București se află în topul destinațiilor românești frecventate de persoanele care călătoresc în interes de serviciu. Fie că alegeți să petreceți un sejur în București, fie că vă deplasați în interes de afaceri, cu siguranță, țineți cont de anumite considerente atunci când vă alegeți unitatea de cazare.

Citeste mai mult.

Vizitați Muzeul Țăranului Român și descoperiți lumea satului autohton

 Muzeul Țăranului Român are o istorie de mai bine de 100 de ani. Astfel, pe baza Dceretului Regal nr.2777, din 13 iulie 1906, ministrul Cultelor, Mihail Vlădescu, îl numea pe Alexandru Tzigara-Samurcaș directorul Muzeului de Etnografie, Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială. Până în anul 1912, muzeul a funcționat pe locul fostei monetării a statului. În acest an se pune piatra de temelia a Muzeului de la Șosea, așa cum era numit în epocă.

Citeste mai mult.

Cele mai reprezentative obiective turistice de factură istorică ale orașului București

   Asemenea marilor metropole europene și orașul București este înțesat de obiective turistice de factură istorică, care sunt o dovadă a celor mai bine de 160 de ani în care orașul a fost capitala Principatelor Unite și a statului român.

Citeste mai mult.

Cele mai reprezentative localuri în care vă puteți distra pe timp de noapte în București

  Capitala României nu este cunoscută doar pentru instituțiile culturale, teatrele și muzeele sale, ci și pentru viața sa de noapte animată. La lăsarea serii, atmosfera orașului se schimbă la 180 de grade, orașul oferind multiple oportunități de distracție potrivite pentru toate gusturile. Este aproape imposibil să inventariem toate cluburile, pub-urile și barurile de pe teritoriul orașului, însă vom încerca să vi le prezentăm pe cele mai populare. Indiferent că preferați dansul, băuturile alcoolice sau conversațiile relaxate, în București, cu siguranță, veți descoperi un local pe placul dumneavoastră.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de atmosfera relaxantă și exotică a Thermelor București

Thermele sunt situate în nordul Capitalei,  la aproximativ 10 minute de oraș. Thermele București sunt un centru wellness destinat persoanelor care doresc să se bucure de un stil de viață sănătos, dar și celor care pur și simplu doresc să se relaxeze.

Citeste mai mult.